Centrum Bijzondere Tandheelkunde (CBT)

ETZ Elisabeth
Direct nummer
(013) 221 24 83
Openingstijden
ma t/m do 8.30-17.00
Route
6

Het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) is een onderdeel van de afdeling Mond-, Kaak-, en Aangezichtschirurgie (MKA-chirurgie) en gevestigd op  ETZ Elisabeth. Voor een behandeling bij het CBT heb je een verwijsbrief nodig.

Specialistische zorg

Het CBT biedt zorg op het gebied van kaakgewrichtsproblemen en het maken van prothetische voorzieningen zoals een kunstgebit. Je kunt er terecht van een adviesaanvraag tot gehele overname van de tandheelkundige behandeling.Het team bestaat uit tandartsen, een gnatholoog, een prothetist, polikliniekassistentes en een secretaresse.

Het centrum richt zich op patiënten bij wie behandeling in de algemene tandartsenpraktijk niet goed mogelijk is door een ernstige aandoening of handicap. Alle patiënten die via het specialisme MKA-chirurgie zijn verwezen naar het CBT, komen in aanmerking voor zorgverlening en behandeling.

Eerste gesprek

Je maakt een afspraak voor een eerste consult. Tijdens dit onderzoek probeert de tandarts, gnatholoog of protheticus een zo goed mogelijke indruk te krijgen van jouw tandheelkundig probleem. Hij stelt vragen en bekijkt jouw gebit. Mogelijk worden röntgenfoto’s en gebitsmodellen gemaakt. Ook wil hij weten of je onder medische behandeling bent en welke medicijnen je gebruikt. Het onderzoek duurt ongeveer vijftig minuten. De tandarts beoordeelt of je in aanmerking komt voor zorg binnen het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde.

Vaste behandelaar

Bij het CBT krijg je een vaste behandelaar. De afspraken vinden tijdens jouw hele behandeltraject op dezelfde dag plaats. Bij het maken van de afspraak voor het eerste gesprek is het daarom het beste als je een dag probeert vast te leggen die ook in het verdere traject voor jou het beste uitkomt.

Een afspraak verzetten kan gevolgen hebben voor het verloop en de duur van jouw behandeling. De verschillende behandelmomenten hebben vaak een verschillende tijdsduur. De afspraken zijn daardoor niet gemakkelijk te verschuiven. Je hebt bijvoorbeeld in week 1 een afspraak van vijftig minuten. In week 3 staat ook al een afspraak gepland, maar deze duurt slechts dertig minuten. De afspraak van week 1 kan daardoor niet worden doorgeschoven naar week 3. De hele serie afspraken moet dan opnieuw worden gepland en jouw behandeltraject is later afgelopen.

Behandelplan en vergoeding

Als je in aanmerking komt voor bijzonder tandheelkundige hulp, stelt de tandarts, gnatholoog (gespecialiseerd in kaakklachten) of prothetist (gespecialiseerd in het maken van gebitsprotheses) met jou een behandelplan op. Het CBT dient het behandelplan in bij jouw zorgverzekeraar. De verzekeraar bepaalt of de behandeling geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. Je hebt bijna altijd een eigen bijdrage in de kosten. Het bericht van toestemming of afwijzing van de zorgverzekeraar wordt naar het CBT en jouzelf gestuurd. Het CBT neemt daarna contact met je op voor het plannen van de behandeling.

  • Na behandeling in het CBT word je naar jouw eigen huistandarts terugverwezen. Als het nodig is, blijf je onder controle bij het CBT.
  • Wanneer je niet in aanmerking komt voor bijzondere tandheelkundige hulp, word je met een behandeladvies terugverwezen naar jouw eigen tandarts.
Veelgestelde vragen

We hebben een aantal veelgestelde vragen over het CBT voor jou op een rijtje gezet.

Hoe wijzig ik een afspraak?

Een afspraak afzeggen uit een hele reeks kan de behandeling ernstig verstoren. De verschillende behandelmomenten hebben vaak een verschillende tijdsduur. De afspraken zijn daardoor niet gemakkelijk op te schuiven. Je hebt bijvoorbeeld in week 1 een afspraak van 50 minuten. In week 3 staat ook al een afspraak gepland, maar deze duurt slechts 30 minuten. De afspraak van week 1 kan daardoor niet worden doorgeschoven naar week 3. De hele serie afspraken moet dan opnieuw worden gepland en jouw behandeltraject is later afgelopen.

Het is daarom belangrijk dat je altijd op je afspraken komt. Kun je echt niet komen, dan kun je jouzelf uiterlijk twee werkdagen voor de behandeling bij de medewerkers van het secretariaat afmelden. Zeg je de behandeling af op de laatste werkdag voor de afspraak, of op de dag van de behandeling zelf, dan kan de tijd die voor de behandeling was gereserveerd in rekening worden gebracht.

Je kunt de afspraak wijzigen door te bellen op werkdagen tussen 8.30-17.00 uur: (013) 221 24 83

Wat doe ik bij pijnklachten en drukplekken?

Bij pijnklachten en drukplekken in de avond en het weekend, neem je contact op met je eigen tandarts.

Bij pijnklachten en drukplekken op werkdagen kun je contact opnemen van maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur met het CBT: (013) 221 24 83

Wat kost de behandeling?

De kosten van de behandeling bestaan uit het uurtarief van het CBT, laboratoriumkosten tandtechniek, kosten voor het maken van extraorale röntgenfoto’s (grotere röntgenfoto’s van kaken) en de materiaalkosten voor implantaten.

Wat betaal ik zelf, wat betaalt de verzekering?

Jouw zorgverzekeraar bepaalt welk deel van de behandeling wordt vergoed. Bijna altijd moet je zelf in de kosten bijdragen. De rekening wordt rechtstreeks bij de zorgverzekeraar ingediend of u krijgt de rekening thuis en moet het zelf terugvorderen bij de verzekeraar. Bij vragen over de vergoeding van de verzekeraar en jouw eigen bijdrage, adviseren wij contact op te nemen met de zorgverzekeraar.

Wat als ik ontevreden ben?

Een verwijzing naar het CBT betekent meestal dat jouw tandheelkundig probleem en de specifieke situatie meer dan de normale aandacht en deskundigheid vereisen. Hoewel het CBT zich inspant om verbetering te bereiken, is hiervoor geen zekerheid te geven. Het komt helaas voor dat het resultaat van de behandeling ondanks alle inspanningen, tegenvalt. Soms moeten we dan zoeken naar een alternatieve oplossing. Als je niet tevreden bent over het resultaat van de behandeling, bespreken wij dat graag met jou .

Wat gebeurt er na de behandeling?

Afhankelijk van de behandeling krijg je nazorg bij de eigen tandarts of bij het CBT. Je wordt hierover geïnformeerd. Als je problemen hebt met je prothese (bijvoorbeeld breuk of verlies van tanden) en je bent nog onder behandeling bij het CBT, dan kun je met het CBT contact opnemen. Samen met jou bekijken we hoe het probleem kan worden opgelost. Ben je terugverwezen naar je eigen tandarts, neem dan met hem contact op.

  • A

    Geen resultaten
  • B

    Geen resultaten
  • C

    Geen resultaten
  • D

    Geen resultaten
  • E

    Geen resultaten
  • F

    Geen resultaten
  • H

    Geen resultaten
  • J

    Geen resultaten
  • K

    Geen resultaten
  • L

    Geen resultaten
  • M

    Geen resultaten
  • N

    Geen resultaten
  • O

    Geen resultaten
  • P

    Geen resultaten
  • Q

    Geen resultaten
  • R

    Geen resultaten
  • S

    Geen resultaten
  • T

    Geen resultaten
  • U

    Geen resultaten
  • V

    Geen resultaten
  • W

    Geen resultaten
  • X

    Geen resultaten
  • Y

    Geen resultaten
  • Z

    Geen resultaten

Het team van het Centrum Bijzondere Tandheelkunde bestaat uit tandartsen, een gnatholoog (gespecialiseerd in kaakklachten), een prothetist (gespecialiseerd in het maken van gebitsprotheses en kunstgebitten), drie polikliniekassistentes en een secretaresse.