AYA-zorg in het ETZ

Jong en kanker: dat verandert alles

Logo: AYA, jong & kanker, ayazorgnetwerk.nlJe bent jong, in de bloei van je leven en hebt alles eigenlijk nog voor je liggen. En dan ineens komt de klap: je hebt kanker. Je wereld verandert ingrijpend, wat ervoor zorgt dat je plotseling over dingen moet nadenken, die eerst zo vanzelfsprekend leken. Bijvoorbeeld: studie, werk, woning, relatie, vruchtbaarheid en seksualiteit. De leeftijdsspecifieke AYA-zorg in het ETZ kan jou bij dat soort vragen en zorgen helpen.

Allereerst is het goed te weten wat de AYA-zorg precies inhoudt. AYA-zorg is leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 39 jaar: AYA’s. Deze ‘Adolescents and Young Adults’ hebben – door de diagnose – normale vragen in een abnormale situatie. De AYA-zorg heeft oog voor alle aspecten die spelen in leven van AYA’s en gaat uit van de volgende vraag: ‘Wie ben jij en wat heb je nodig tijdens, maar ook ná je kankerbehandeling?’.

In de onderstaande video word je – in het kort – meegenomen door de AYA-zorg

In dit gedeelte bevindt zich een video. Die is niet zichtbaar omdat de cookies (nog) niet zijn geaccepteerd. Bekijk ons cookiebeleid.

(Of klik op de link https://www.youtube.com/watch?v=g5BdDG8-Y3o)

AYA staat centraal

Als je als AYA de diagnose kanker krijgt, dan is dat niet niks. Het kan je uit het veld slaan en je radeloos laten voelen. Het is daarom goed om te weten dat je niet alleen voor de vragen en zorgen staat. Dáár is de AYA-zorg juist voor. AYA-zorg wordt verleend volgens het AYA-zorgconcept ‘Ik en mijn…’. Alle thema’s uit onderstaand bollenfiguur kun je bespreken met de AYA-zorgverleners en zijn terug te vinden in deze handige vragenlijst die je mee kunt nemen naar het ziekenhuis.

het AYA-zorgconcept ‘Ik en mijn…’
Het AYA-zorgconcept ‘Ik en mijn…’

Als je hoort dat je kanker hebt, zijn er waarschijnlijk een heleboel dingen waar je tegelijkertijd over na moet denken. Het kan zijn dat je daardoor een voor jou belangrijk onderwerp vergeet. Het bollenfiguur en de vragenlijst kunnen je helpen om een goed overzicht te krijgen van de onderwerpen die je met je zorgprofessional wilt bespreken. Onthoud daarbij: als AYA sta jij centraal en ben jij aan zet. Jouw vragen en zorgen kun je op elk moment en tijdens elke fase van de behandeling bespreken.

Herkennen én erkennen van een AYA

In het ETZ krijgen jaarlijks zeventig tot honderd AYA’s te horen dat ze kanker hebben. Aan hen wordt in eerste instantie AYA-basiszorg verleend, die de volgende twee belangrijke ingrediënten bevatten: het herkennen én erkennen van een AYA. Dat gebeurt aan de hand van de vraag ‘Wie ben jij en wat heb je nodig’. Als AYA kun je al jouw vragen en zorgen bespreken met de ETZ-zorgprofessional, die je helpt bij de beantwoording van jouw vragen en ondersteunt bij het bespreken van jouw zorgen.

Heb je (tussendoor) vragen over de AYA-zorg in het ETZ? Dan kun je deze altijd stellen via een bericht in MijnETZ of via een mail naar aya@etz.nl.

AYA-zorgteam

In het kader van het verlenen van AYA-zorg in het ETZ is er een AYA-zorgteam opgericht. Zij nemen jou als AYA uiteindelijk bij de hand als blijkt dat er complexere zorg nodig is. Het AYA-zorgteam staat daarbij in nauw contact met het Erasmus MC, het AYA-kenniscentrum waaraan het ETZ verbonden is. Soms kan het namelijk voorkomen dat je extra AYA-zorg nodig hebt. Wanneer dit niet verleend kan worden in het ETZ, kan je worden doorverwezen naar de AYA-polikliniek in het Erasmus MC. Het ETZ is onderdeel van het AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk.

Op de onderstaande foto staat het AYA-zorgteam van het ETZ:

v.l.n.r.: Carlijn van Deursen (medisch maatschappelijk werker), Lieke Huijbregts-van Zon (verpleegkundig specialist neuro oncologie), Mandy Smeulders (verpleegkundig specialist mamma oncologie), Annet Coumou (internist-oncoloog), Gabrielle Themen-van der Oest (verpleegkundig specialist mamma chirurgie oncologie), Daan Broers (verpleegkundig specialist i.o. longoncologie) en Coretta van Gils (verpleegkundig consulent gynaecologische oncologie).  Ontbrekende teamleden op de foto: Theo Merkus (klinisch psycholoog) en Vera Renema-van Berkel (GZ-psycholoog).
v.l.n.r.: Carlijn van Deursen (medisch maatschappelijk werker), Lieke Huijbregts-van Zon (verpleegkundig specialist neuro oncologie), Mandy Smeulders (verpleegkundig specialist mamma oncologie), Annet Coumou (internist-oncoloog), Gabrielle Themen-van der Oest (verpleegkundig specialist mamma chirurgie oncologie), Daan Broers (verpleegkundig specialist i.o. longoncologie) en Coretta van Gils (verpleegkundig consulent gynaecologische oncologie).
Ontbrekende teamleden op de foto: Theo Merkus (klinisch psycholoog) en Vera Renema-van Berkel (GZ-psycholoog).

Handige links

 

Patiënten vertellen

Wouter de Loos
1 december 2021

AYA’s hebben andere vragen en zorgen

Wouter de Loos, een gezonde twintiger, moest plotseling dealen met de diagnose botkanker. Dat maakt hem AYA, een jongvolwassene van 18 tot 39 jaar met kanker.