TIA-screening

Je bent aangemeld voor een TIA-screening. Hier lees je welke onderzoeken je kunt verwachten. Na deze TIA-screening volgt een gesprek. Jouw klachten worden besproken en er wordt lichamelijk onderzoek verricht. Hierna krijg je de uitslagen, een diagnose en een behandelplan.  

Wat is een TIA?

Een TIA (Transient Ischemic Attack) is een tijdelijke verstoring van de hersenfuncties doordat er even te
weinig bloed in een deel van de hersenen was. Het is belangrijk snel onderzoek te verrichten naar de
oorzaak hiervan, omdat een TIA een voorbode kan zijn van een herseninfarct. Dit laatste is de reden waarom we, nadat je bent aangemeld door jouw arts, je snel op één van onze locaties willen zien. 

De afspraak wordt door jouw huisarts, specialist of na jouw bezoek op de Spoedeisende Hulp gemaakt.
Je krijgt tijdig te horen op welk tijdstip je welkom bent en op welke locatie. Heb je vragen over jouw afspraak op de TIA-screening dan kun je bellen naar de polikliniek Neurologie: (013) 539 80 36. 

Tijdens de TIA-screening krijg je enkele onderzoeken.

  • Er wordt bloed afgenomen om naar jouw cholesterolgehalte en suikergehalte te kijken.
  • Je krijgt een onderzoek van de halsvaten (duplex-onderzoek). De laborant(e) gebruikt een soort microfoon waarmee door middel van geluidsgolven de bloedvaten in de hals zichtbaar gemaakt worden.
  • Op de afdeling Radiologie krijg je een CT-scan van de hersenen. Liggend op een onderzoekstafel  schuif je tijdens het onderzoek met jouw hoofd door de ronde opening van de CT-scan. Tijdens dit onderzoek moet je zo stil mogelijk blijven liggen.
  • Op de polikliniek Cardiologie wordt een hartfilmpje gemaakt (ECG, ElektoCardioGram). Er wordt gekeken naar het ritme van jouw hart.
  • Er is een duidelijk verband tussen hoge bloeddruk en het krijgen van een TIA. Daarom meten we ook een paar keer jouw bloeddruk.

Veronieke Geenen-Rijniers

Physician Assistant Neurologie

Medische zorg op de stroke-unit. Door de continuïteit die ik als PA bied, ben ik een vast aanspreekpunt voor patiënten, verpleegkundigen, specialisten en andere disciplines

B.P.W. Jansen

Neuroloog

Na een omweg via Arnhem werk ik sinds 2001 weer bij het ETZ.

Marjo van Schijndel

CVA-verpleegkundige

CVA-verpleegkundige in het ETZ. Mijn aandachtsgebieden: CVA (beroerte) en TIA

J.H. van Tuijl

Neuroloog

Neuroloog met aandachtsgebieden beroerte en epilepsie

J.C. Vervoort

Verpleegkundig specialist

Ik streef er naar om samen én in openheid met de patiënt de uitgezette behandeling en zorg te evalueren. Waarbij de patiënt ook zelf keuzes kan en mag maken.