Nieuws Neurologie

Het nieuws van de afdeling Neurologie van het ETZ.

Behandeling van terugval bij MS kan voortaan thuis

Bijna alle Multiple Sclerose (MS)-patiënten met een terugval in het ziekteproces, kunnen voortaan thuis worden behandeld. Zij hoeven daarvoor niet meer naar het ziekenhuis te komen, omdat het medicijn methylprednisolon nu ook in capsulevorm beschikbaar is.

Eline Verhaak promoveert op TopZorg-studie

​Eline Verhaak, onderzoeker in het ETZ, heeft vanuit Experiment TopZorg haar proefschrift verdedigd. Vrijdag 6 november verkreeg zij de graad van doctor aan Tilburg University.

Neurostimulator meet hersensignalen Parkinson patiënten

Een nieuwe versie van de apparatuur voor ‘diepe hersen stimulatie’ is deze week voor het eerst bij een Nederlandse patiënt geïmplanteerd. Dat gebeurde door neurochirurgen in het ETZ.

App helpt bij revalidatie na operatie hersentumor

Na een operatie aan een hersentumor hebben veel patiënten last van vergeetachtigheid en moeite met concentreren. Onderzoeker Karin Gehring ontwikkelde een app om beter om te gaan met deze problemen.

Informatieavond ‘Epilepsie en gevolgen voor kinderen’

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg houdt donderdag 25 oktober een informatieavond over epilepsie bij kinderen. De bijeenkomst vindt plaats in de aula op locatie Elisabeth (Hilvarenbeekseweg) en duurt van 19.00 tot 21.00 uur.

Nazorgpoli: zorg op maat voor trauma- en neurologische patiënten

Vanuit het TopZorg-project is er een discipline overstijgende nazorgpoli opgezet voor patiënten met een trauma of neurologische aandoening

Onderzoek effect bestraling bij multipele hersenmetastasen

Onderzoekers vergelijken het effect van een gehele hersenbetaling met het effect van een precisiebestraling op de hersenen. Zij zijn met name benieuwd naar de verschillen in cognitieve vaardigheden, zoals het geheugen en de concentratie.

Onderzoek naar kwaliteit van leven na hersenoperatie

Het ETZ werkt in het project Predict and Recover samen met Tilburg University aan verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten bij wie een hersentumor is verwijderd.

Misverstanden over werken met MS

Ruim vier op de tien Nederlanders denkt dat mensen met Multiple Sclerose (MS) moeten stoppen met werken. Blijven werken met MS is niet makkelijk, maar zeker mogelijk met de juiste begeleiding weet neuroloog Leo Visser.

TopZorg, het perspectief van de patiënt

Binnen het ZonMw-programma TopZorg werken wij aan vernieuwing in wetenschappelijk onderzoek en zorg in het neuro- en traumadomein.

Specialisten ETZ in Dokters van Morgen

Op dinsdagavond 7 november stonden de hersenen centraal in het tv-programma Dokters van Morgen. Patiënten en specialisten van het ETZ komen uitgebreid aan bod.

Start nieuwe Geheugenpoli ETZ per 1 september

Vanaf 1 september kunt u terecht op de nieuwe Geheugenpoli. Dit spreekuur vindt plaats bij de neuroloog of de geriater.

Communicatie kan zorg naar hoger niveau brengen

Waarom gaat het soms mis in de communicatie tussen artsen en patiënten? En wat is daar aan te doen. Dat is het centrale thema in het boek 'Menselijkheid in de zorg' van prof. dr. Leo Visser, neuroloog in het ETZ, dat deze week verschijnt.

Ook persoonlijke factoren bepalen gevolgen licht hersenletsel

Niet alleen de ernst van het ongeval, maar ook persoonlijke factoren hebben grote invloed op de uiteindelijke gevolgen van licht traumatisch hersenletsel. Deze factoren zijn al vroeg na het ongeval vast te stellen, waardoor voor deze patiënten de juiste therapie en begeleiding te bepalen is. Dit kan voorkomen dat zij niet volledig herstellen.

ETZ expertisecentrum voor hersenaandoeningen

Patiënten met hersentumoren en vaatafwijkingen in de hersenen zijn bij het ETZ in uitstekende handen. Het Tilburgse ziekenhuis is definitief aangewezen als landelijk expertisecentrum voor deze hersenaandoeningen.

Dag voor mantelzorgers van patiënten met hersentumor

Het zorgen voor een bekende met een hersentumor kan erg zwaar zijn. Daarom organiseren verpleegkundig specialisten van het ETZ en Catharina Ziekenhuis een mantelzorgdag.

‘Dag van de Beroerte’ in ETZ

Dinsdag 10 mei informatiemarkt op locatie Elisabeth