Er vindt altijd eerst een oriënterend gesprek plaats met de kinderarts en/of de kinderurotherapeute. Hierin wordt duidelijk wat het probleem precies is en hoe het probleem het beste aangepakt kan worden. Tevens verricht de kinderarts een lichamelijk onderzoek.
Er zijn verschillende manieren om plas- en/of poepproblemen op te lossen:
- medicatie
- drink- en voedingsadviezen
- poeptraining
- plastraining
- plaswekkertraining
Wanneer nader onderzoek nodig is en/of blijkt dat jouw kind in aanmerking komt voor een poep- of plastraining, wordt een afspraak gemaakt voor de Poep- of Plasklas. Hiervoor komt je kind samen met één of twee andere kinderen in dagbehandeling een hele ochtend of middag naar de polikliniek. Je ontvangt uitgebreide informatie wanneer er voor deze behandeling gekozen wordt.
Om de poep- en/of plasproblemen van jouw kind zo goed mogelijk in kaart te brengen, krijgen jullie een uitgebreide vragenlijst thuisgestuurd. De vragenlijst is bedoeld om een indruk te krijgen van het gedrag van je kind ten aanzien van de wc, het plassen en poepen en de moeite die het daar misschien mee heeft. En de mate waarin het al dan niet zindelijk kan zijn.
Nadat jullie de vragenlijst naar de polikliniek hebben teruggestuurd, wordt op basis van de ingevulde vragenlijst besloten welk behandeltraject voor het kind het meest geschikt is: de Poep- of Plasroute. Je ontvangt binnen twee weken na ontvangst van de vragenlijst een uitnodiging voor de eerste afspraak op de polikliniek.