Poep & plas poli

ETZ Elisabeth
Direct nummer
(013) 221 08 00
Route
64 (Kindercentrum)

ETZ TweeSteden
Direct nummer
(013) 221 08 00
Route
Poligebouw, Wachtruimte 2

ETZ  heeft een gespecialiseerde polikliniek voor kinderen met poep- en plasproblemen. Indien jouw kind klachten heeft als urine- of ontlastingverlies, obstipatie, terugkerende blaasontstekingen of bedplassen kun je via de huisarts een verwijzing vragen voor de Poep&Plaspoli.
 
Op de Poep&Plaspoli werken verschillende disciplines samen om jouw kind zo goed mogelijk te helpen. Het behandelteam bestaat uit kinderartsen, een kinderurotherapeute, pedagogisch medewerkers, kinderbekken-fysiotherapeuten, een pedagogisch psychologisch medewerkster en een uroloog.
 

Eerste afspraak

Er vindt altijd eerst een oriënterend gesprek plaats met de kinderarts en/of de kinderurotherapeute. Hierin wordt duidelijk wat het probleem precies is en hoe het probleem het beste aangepakt kan worden. Tevens verricht de kinderarts een lichamelijk onderzoek.
 

Behandeling

Er zijn verschillende manieren om plas- en/of poepproblemen op te lossen:
 

  • medicatie
  • drink- en voedingsadviezen
  • poeptraining
  • plastraining
  • plaswekkertraining
Poepklas en Plasklas

Wanneer nader onderzoek nodig is en/of blijkt dat jouw kind in aanmerking komt voor een poep- of plastraining, wordt een afspraak gemaakt voor de Poep- of Plasklas. Hiervoor komt je kind samen met één of twee andere kinderen in dagbehandeling een hele ochtend of middag naar de polikliniek. Je ontvangt uitgebreide informatie wanneer er voor deze behandeling gekozen wordt.
 

Vragenlijst

Om de poep- en/of plasproblemen van jouw kind zo goed mogelijk in kaart te brengen, krijgen jullie een uitgebreide vragenlijst thuisgestuurd. De vragenlijst is bedoeld om een indruk te krijgen van het gedrag van je kind ten aanzien van de wc, het plassen en poepen en de moeite die het daar misschien mee heeft. En de mate waarin het al dan niet zindelijk kan zijn.
 
Nadat jullie de vragenlijst naar de polikliniek hebben teruggestuurd, wordt op basis van de ingevulde vragenlijst besloten welk behandeltraject voor het kind het meest geschikt is: de Poep- of Plasroute. Je ontvangt binnen twee weken na ontvangst van de vragenlijst een uitnodiging voor de eerste afspraak op de polikliniek.