Informatieavond maculadegeneratie

18 oktober 2023

Maculadegeneratie is een oogziekte waardoor het gezichtsvermogen achteruitgaat. Op maandag 13 november 2023 houden de oogartsen van het ETZ vanaf 18.15 uur een gratis informatieavond voor patiënten en hun naasten.

De bijeenkomst vindt plaats in het Auditorium op locatie ETZ TweeSteden (route 65) aan de Dr. Deelenlaan 5 in Tilburg. Tijdens deze bijeenkomst spreken onder anderen oogartsen Janneke van Lith-Verhoeven en Manon van Hecke. Ook is de patiëntenvereniging aanwezig. Patiënten met maculadegeneratie kunnen tijdens de infoavond vragen stellen en via de bijeenkomst in contact komen met lotgenoten.

Bekendheid en begrip vergroten

Oogarts Janneke van Lith-Verhoeven: “Een groot deel van de bevolking weet niet van het bestaan van maculadegeneratie. Patiënten geven in de spreekkamer aan dat ze zich vaak onbegrepen voelen door hun omgeving. Door de vergrijzing stijgt het aantal patiënten met maculadegeneratie de komende jaren flink. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan het ziektebeeld, de behandeling, de hulpmiddelen en het lotgenotencontact. Dat helpt patiënten en hun naasten over hoe om te gaan met deze ziekte.”

Wat is maculadegeneratie?

De macula is het centrale deel van het netvlies waar je scherp mee ziet. Patiënten met maculadegeneratie hebben klachten van wazig zien, centrale vlekken zien of vervormde lijnen. Het beeld is progressief en uiteindelijk kunnen patiënten niet meer lezen, geen gezichten meer herkennen. Maculadegeneratie komt veel voor, vooral bij mensen ouder dan 55 jaar. Het is grootste oorzaak van slechtziendheid bij ouderen in Europa. Leeftijd en erfelijkheid zijn de belangrijkste risicofactoren, maar ook een ongezonde leefstijl kan een negatief effect hebben op het ontwikkelen van deze ziekte. De ziekte is chronisch, maar de achteruitgang van de ogen is wel te behandelen met ooginjecties en een gezonde leefstijl (afhankelijk van welke vorm je hebt).

Programma

18:00 - 18:15 uur: ontvangst met koffie en thee

18:15 - 18:45 uur: oogarts Janneke van Lith-Verhoeven over ziektebeelden van de macula, risicofactoren en preventie

18:45 - 19:15 uur: oogarts Manon van Hecke over de behandelmogelijkheden van maculadegeneratie en andere ziektebeelden van de macula 

19:15 - 19:30 uur: patiënt aan het woord

19:30 - 19:45 uur: hulpmiddelen (door Low Vision)

19:45 - 20:00 uur: wat kan de patiëntenvereniging voor jou betekenen?

20:00 - 20:30 uur: vragen stellen

Aanmelden

De toegang is gratis. Aanmelden kan via maculaavond@etz.nl.

Oogartsen Janneke van Lith-Verhoeven (l.) en Manon van Hecke bekijken de macula van een patiënt. ETZ Fotografie & Film | Joost Pistorius
Oogartsen Janneke van Lith-Verhoeven (l.) en Manon van Hecke bekijken de macula van een patiënt. ETZ Fotografie & Film | Joost Pistorius