Time-lapse monitoring embryo verhoogt niet de kans op zwangerschap

12 april 2023

Wordt de slagingskans van ivf-behandelingen door time-lapse monitoring van embryo’s hoger? Uitkomst van een grote, onlangs in The Lancet gepubliceerde studie is dat de belofte van betere resultaten in twijfel moet worden getrokken. “Time-lapse monitoring bij ivf leidt niet tot meer of eerdere zwangerschappen. ''Deze nieuwe techniek voegt niets toe”, stelt ETZ-gynaecoloog Jesper Smeenk.

Ruim 1.700 vrouwen met kinderwens en 15 fertiliteitsklinieken in Nederland hebben aan de studie deelgenomen. Het in het ETZ gevestigde Centrum Voortplanting Brabant (CVB) is er daar één van. Bij het CVB werken drie klinisch embryologen, die samen met de lab-collega’s invulling hebben gegeven aan de studie en de praktische handelingen hebben uitgevoerd.
“Normaal gesproken wordt een embryo gekweekt in een broedstoof, ook wel incubator genoemd”, legt Smeenk uit. “De laborant maakt dagelijks het deurtje open en beoordeelt dan de ontwikkeling van de embryo onder een microscoop. Er zijn nu time-lapse incubators op de markt waarvan de deur dicht kan blijven en de embryo’s via een camera continu worden bewaakt. Het op deze wijze stabiel houden van de kweekomstandigheden en het nog nauwkeuriger volgen van de embryo’s zou de kans op een zwangerschap moeten verhogen, in vergelijking met de klassieke methode.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Gynaecoloog Jesper Smeenk.Gynaecoloog Jesper Smeenk.

Niet beter

De studie toont aan dat de nieuwe methode met time-lapse monitoring beslist niet beter werkt. “Er is geen grotere kans op zwangerschap en patiënten worden ook niet sneller zwanger”, aldus Smeenk. “Uit de studie blijkt dat de kweekomstandigheden in een time-lapse incubator en de daaraan gekoppelde selectie van embryo’s niet zorgen voor betere uitkomsten van de ivf-behandelingen.“

Volgens Smeenk is het belangrijk dat de uitkomsten van de studie worden gedeeld met de patiënten. “We moeten ze immers geen valse hoop geven. Dan komen ze ook niet terecht bij andere, buitenlandse klinieken die de veel duurdere time-lapse methode tegen - extra - betaling aanbieden." 

Het onderzoek werd gecoördineerd vanuit Amsterdam UMC.