ETZ gastheer voor Tilburgse gemeenteraadsleden

14 februari 2023

Een delegatie van de Tilburgse gemeenteraad bezocht het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis): het ziekenhuis en de gemeente Tilburg verkennen de aanleg van een ondergronds netwerk dat warmte en koude uitwisselt.

Het ETZ vormde onlangs het toneel voor de raadsleden die het thema ‘groen en duurzaam’ in de portefeuille hebben. Zij lieten zich informeren over warmte- en koude opslag (WKO). Ook twee wethouders - Rik Grashoff en Yusuf Çelik - en enkele ambtenaren gaven toelichting op de WKO en energietransitie plannen van de gemeente.

Tilburg-Zuid - waar het ETZ middenin ligt - is bij de gemeente in beeld voor de aanleg van een ondergronds warmte en koude netwerk. In dit deel van Tilburg staan woningbouw en renovaties op stapel, zijn winkels en sportvoorzieningen gevestigd én gaat het ETZ nieuwbouw plegen. Dit deel van de stad zou een mooi voorbeeld kunnen worden voor het gasloos maken van de stad als geheel. Want aardgas is geen optie meer. “Een laag temperatuur-warmtenet is dat mogelijk wel, waar je onderling warmte en koude uitwisselt”, vertelt Marc Koster aan de zaal. Marc is programmamanager vastgoed van het ETZ.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Technisch projectleider werktuigbouwkunde van het ETZ Lucas Buitendijk geeft uitleg over warmte- en koude opslag.
Technisch projectleider werktuigbouwkunde van het ETZ Lucas Buitendijk geeft uitleg over warmte- en koude opslag.

Restwarmte

Hoe werkt WKO globaal? Wij moeten als ziekenhuis veel ruimtes koel houden. Bij dat proces komt warmte vrij, we houden nu veel over. De (rest) warmte zou in de toekomst doorgeleverd kunnen worden aan bijvoorbeeld een nabijgelegen wijk. Een voorbeeld van duurzame collectieve energievoorziening waarbij restwarmte nuttig wordt ingezet.

“Als groen ziekenhuis omarmen wij deze energietransitie. De herontwikkeling op de Zorgcampus (hieronder verstaan we de zorginstellingen gelegen tussen de Leijweg, Hilvarenbeekseweg en Professor van Buchemlaan) kan een vliegwiel zijn voor vernieuwing. Een voordeel van deze samenwerking is de onderlinge kennisdeling en -verbreding op dit vlak. Bovendien, hoe meer instellingen deelnemen, hoe groter het volume en hoe (kosten)effectiever het project zal zijn”, presenteert Wessel Griffioen, manager vastgoed en nieuwbouw, aan de toehoorders in de aula.

Kansrijk

Voor de gemeente is een warmte-koude net in Tilburg-Zuid dus kansrijk: “Met de vele lopende projecten aldaar kunnen we een slag maken in gasloos energie leveren . Maar we kunnen dit niet alleen. Daarom zijn we blij dat een lokale Tilburgse partner als het ETZ meedenkt in de haalbaarheidsfase”, zegt Myranda Beljaars, strategisch adviseur energietransitie bij de gemeente.

Verduurzaming

Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: voor het ETZ staat verduurzaming hoog op de agenda. Het ETZ wil voldoen aan klimaatafspraken uit het Nederlandse Klimaatakkoord. De CO2-uitstoot op eigen terrein moet in 2030 met de helft verminderd zijn. WKO is een duurzame oplossing. Een warmte en koude opslagsysteem slaat warmte en koude op in de bodem. Het voordeel van nieuwbouw is dat je dit vooraf geschikt kunt maken voor een uitgebreid warmte-koudesysteem.

De gemeente wil in 2045 klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat we af moeten van de fossiele brandstoffen, dus gasloos moeten worden. “Warmte en energie zijn geen vanzelfsprekendheden meer in Nederland, zoals vroeger. We moeten toewerken naar nieuwe concepten”, vertelt Miranda Groot, warmte-koude net projectleider van de gemeente.

Video WKO

Het ETZ maakt voor verwarming en koeling van het bestaande gebouw al deels gebruik maakt een bestaand warmte- en koudesysteem in de vorm van bodemenergie. Hoe dit werkt? Bekijk hieronder de video waarin technisch projectleider werktuigbouwkunde van het ETZ Lucas Buitendijk uitleg geeft.

In dit gedeelte bevindt zich een video. Die is niet zichtbaar omdat de cookies (nog) niet zijn geaccepteerd. Bekijk ons cookiebeleid.