Wereld Diabetes Dag in het ETZ

9 november 2022

Laat je bloedsuiker meten via een vingerprik

Maandag 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Veel mensen weten niet dat zij diabetes (suikerziekte) hebben. Daarom kan iedereen op deze dag tussen 10.00 en 15.30 uur via een vingerprik zijn bloedsuiker laten meten in de centrale hal op locatie Elisabeth (Hilvarenbeekseweg 60) van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis).

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Het kan iedereen overkomen. 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, en wekelijks komen er daar duizend bij. Het aantal diabetespatiënten groeit dus elke dag.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Diabetesconsulent Wilma Jansen bepaalt met een vingerprik het bloedsuiker van een patiënt. Fotografie: ETZ Fotografie & Film | Ellen den Ouden
Diabetesconsulent Wilma Jansen bepaalt met een vingerprik het bloedsuiker van een patiënt. Fotografie: ETZ Fotografie & Film | Ellen den Ouden

Wat is diabetes?

Diabetes mellitus is een chronische stofwisselingsaandoening waarbij het bloedsuikergehalte ontregeld is. “Bloedsuikers bij mensen met diabetes zijn niet altijd goed te voorspellen. Diabetes is een heel complexe ziekte”, zegt diabetesconsulent Wilma Jansen. “Mensen met diabetes moeten letten op hun bloedsuiker, op koolhydraten, op hun behandelschema van insuline of tabletten en op hun activiteiten. Eigenlijk op alles wat ze doen, en dat elke dag opnieuw.”

Programma

Dit jaar staat de Wereld Diabetes Dag in het teken van de ogen. Oogschade is een veel voorkomende complicatie van diabetes. Op maandag 14 november is er naast een diabetesverpleegkundige en diëtist ook een optometrist aanwezig bij een informatiestand over diabetes, gezonde voeding, leefstijl en oogschade. Iedereen kan zijn bloedsuiker laten bepalen met een vingerprik. De uitslag is meteen bekend. Ook kunnen belangstellenden deelnemen aan een voedingsquiz.

Diabetesteam

Het ervaren diabetesteam van het ETZ bestaat uit internisten-endocrinologen, diabetesverpleegkundigen, diëtisten, een psycholoog, medisch maatschappelijk werker en een podotherapeut. Zij zetten zich samen in voor de behandeling van mensen met diabetes mellitus. Het diabetesteam werkt nauw samen met andere specialismen in het ziekenhuis, zoals gynaecologie, oogheelkunde en (vaat)chirurgie.