Week van de Continentie

3 oktober 2022

Van 3 tot en met 7 oktober is de Week van de Continentie. In deze week organiseren zorginstellingen door heel Nederland verschillende activiteiten rondom (in)continentie. Ook het ETZ doet mee aan de Week van de Continentie om het taboe te doorbreken om over plas- en poep en druppelklachten te praten.

Naar schatting hebben meer dan 1 miljoen Nederlanders (in)continentieklachten. Ineens de plas voelen aankomen en niet bij een toilet zijn of onverwacht moeten niezen en gelijk een hele scheut urine in je onderbroek voelen lopen. Je bent net naar de toilet geweest en 5 minuten later voel je weer dat je moet plassen een collega die zegt ”Moet je nu al weer?”

Lang niet iedereen weet wat de oorzaak of ernst van de klachten is en krijgt daardoor niet de juiste hulp. Terwijl er vaak wel middelen en manieren zijn om klachten te verminderen of op te vangen. Dat begint met het bespreekbaar maken van de klachten, en met een bezoek aan een zorgverlener gespecialiseerd in (in)continentieklachten.

Taboe doorbreken

De Week van de Continentie doorbreekt het taboe om over plas- en poep en druppelklachten te praten. Voor iedereen die zich zorgen maakt of twijfels heeft. Door heel Nederland doen ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties en revalidatiecentra mee met verschillende activiteiten.

Over de week

De Week van de Continentie is een initiatief van CV&V en hoofdsponsor Hollister om (in)continentieproblemen beter bespreekbaar maken. Zodat meer mensen de zorg krijgen die ze verdienen.

Zorgverleners in het ETZ

Er werken continentieverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten op de poliklinieken Gynaecologie én Urologie. Incontinentieproblemen kunnen namelijk komen door een probleem in een bekkengebied (zoals een verzakking) of een klacht aan de blaas. Onze zorgverleners van Gynaecologie en Urologie overleggen regelmatig met elkaar om onze patiënten goed te kunnen helpen.

Heb jij klachten die duiden op incontinentieproblemen? Laat je dan doorverwijzen via de huisarts of specialist.

Wist je dat

  • Incontinentie betekent dat je je plas of poep niet meer goed kunt ophouden? En dat dit bij heel erg veel mensen voorkomt? Het is dus niets om je voor te schamen.
  • Incontinentiematerialen vergoed kunt krijgen via een machtiging van het ziekenhuis of huisarts?
  • Er een incontinentieverpleegkundige werkt in het ziekenhuis en dat je huisarts, gynaecoloog of uroloog je kan doorsturen voor een afspraak? Deze zorgverlener kan je helpen met incontinentieklachten.
  • In Nederland ruim 3,5 miljoen mensen, mannen en vrouwen, plasklachten hebben? Van hen heeft ongeveer 1 miljoen last van een overactieve blaas en een half miljoen is incontinent voor urine.

Verschillende vormen van incontinentie

Inspanningsincontinentie of stressincontinentie

Het kenmerk van deze vorm van incontinentie is ongewild verlies van urine. Het treedt op als er druk op de blaas staat, zoals bij hoesten en niezen. Of bij bepaalde inspanningen zoals lachen, tillen, traplopen, rennen of springen. Tijdens deze activiteiten wordt de druk op de blaas steeds groter, maar is de sluitspier van de blaas niet bestand tegen deze druk en lekt er urine.

Het is de meest voorkomende vorm van urine-incontinentie bij vrouwen. Mogelijke oorzaken zijn veranderingen in de plasbuis door bijvoorbeeld een bevalling of de overgang. Bij mannen is een niet goed functionerende plasbuis vaak de oorzaak.

Overloopincontinentie

Bij een volle blaas verlies je ongecontroleerd urine. Door het (te) lang vasthouden van urine kan je blaas vergroot worden en overgevoelig raken. Hierdoor kan de volle blaas de druk niet meer aan en ‘loopt over’. Overloopincontinentie komt meestal voor bij oudere mannen met een vergrote prostaat.

Gemengde incontinentie

Bij gemengde incontinentie heb je dezelfde klachten als bij inspanningsincontinentie en aandrangincontinentie (dan kun je je plas niet ophouden waardoor je ongewild urine verliest). De combinatie komt vooral voor bij vrouwen.