Wanneer kun je vaccineren tegen monkeypox?

1 augustus 2022

Wij ontvangen binnen ons HIV-expertisecentrum dagelijks veel vragen over de vaccinatie voor monkeypox (apenpokken). Op dit moment is de GGD Hart van Brabant druk bezig om de organisatie van het vaccineren op te zetten. Waarschijnlijk kunnen de eerste vaccinaties vanaf 6 augustus gezet worden. Zodra onze patiënten in aanmerking komen voor vaccinatie, laten we dit weten via onze website en MijnETZ. Nog niet aangemeld voor MijnETZ? Volg deze instructies. 

Wie komen er in aanmerking voor vaccinatie?

  • Mannen die PrEP slikken ter voorkoming van een HIV-infectie of op de wachtlijst staan. De GGD roept hen op voor vaccinatie.
  • Mannen met HIV met een verhoogd risico op soa’s en daarmee op monkeypox. Concreet betekent dit: onbeschermd seksueel contact met andere mannen, anders dan je vaste partner.

Persoonlijke uitnodiging

 

  • Vaccinatie kan alleen met een persoonlijke uitnodiging van de GGD of het HIV-behandelcentrum. Zodra de GGD zo ver is, benaderen wij onze patiënten. 
  • Mannen die voor 1975 geboren zijn hebben in principe het oude pokkenvaccin gehad. Men gaat er vanuit dat een eventuele monkeypox infectie milder verloopt en dat één vaccinatie voldoende is. In verband met schaarste van vaccins, ontvangt deze groep later een oproep.  

Eigenschappen monkeypox vaccin

  • De serie bestaat uit twee prikken waar minimaal vier weken tijd tussen zit. 
  • De vaccinatie wordt onder de huid gegeven (subcutaan) en laat geen litteken achter zoals de vroegere pokkenvaccinaties.
  • Het is mogelijk om bijwerkingen te krijgen van de vaccinatie. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: een lokale reactie (pijn, roodheid, zwelling) op de injectieplaats, daarnaast aspecifieke klachten zoals spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid en koorts of verhoging.