Recordaantal leerlingen opgeleid op Intensive Care

29 juni 2021

Maar liefst 29 verpleegkundigen in opleiding timmeren momenteel hard aan de weg om hun diploma op de Intensive Care (IC) binnen te halen. Dat is een recordaantal voor de afdeling IC in de afgelopen jaren. “Ik denk dat corona daarbij wel geholpen heeft'', aldus Rowan Marijnissen, praktijkopleider op de IC.

Susan van den Oetelaar en Rowan Marijnissen, praktijkopleiders bij de IC, coachen de 29 verpleegkundigen (PIO's: Professionals In Opleiding) tijdens het opleidingstraject. Vier van hen ontvangen hun diploma binnenkort. De verpleegkundigen komen van verschillende afdelingen van het ETZ of van andere zorginstellingen. “Het is jaren geleden dat er zoveel mensen deze opleiding volgden. Ik denk wel dat corona hierbij geholpen heeft. Enkelen werkten als ondersteuner  op de IC in de eerste COVID-golf, hierdoor kwamen  ze in aanraking met het werk op de IC. Ze vonden het zo interessant dat ze solliciteerden voor een opleidingsplek", vertelt Rowan.

Recordaantal leerlingen opgeleid op Intensive Care

Leerzaam

Het afgelopen jaar veranderde ​er door corona veel op de IC. De werkdruk is met vlagen enorm hoog. “Patiënten op de IC hebben vaak multi-orgaanfalen. Dat betekent dat meerdere organen ondersteuning nodig hebben of zelfs worden overgenomen. De verpleegkundige zorg die je aan deze patiënten levert is complex en technisch. In de opleiding tot IC-verpleegkundige leer je stap voor stap kennis in de complexiteit in orgaanfalen op te bouwen. Ook leer je in de praktijk hoe je werkt met de apparatuur die lichaamsfuncties ondersteunen of overnemen. De IC-verpleegkundigen coachen de PIO's hierin tijdens de verpleegkundige zorg aan bed. De samenwerking en het vertrouwen tussen de PIO en de IC-verpleegkundige is erg belangrijk."​

Emotioneel

Het werken op de IC vergt veel fysiek en mentaal uithoudingsvermogen. Dat wordt nog wel eens onderschat, vindt Rowan. “Soms gebeurt er iets dat je raakt en dat moet je ook kunnen delen en vertellen. Ik merk dat we daar op de afdeling soms moeite mee hebben, maar die cultuur zijn we langzaam aan het veranderen. Uiteindelijk zijn we allemaal mens en dan is het fijn om soms je verhaal bij een collega te kunnen doen. Iedere PIO heeft weleens een moment waarop diegene zich afvraagt waar hij aan begonnen is. Het is belangrijk dat we diegene dan kunnen opvangen."​

Uitdaging

Susan en Rowan zijn blij met de grote instroom, maar zijn wel op hun hoede voor de toekomst. Rowan: “Er zijn nog altijd meer IC-verpleegkundigen die uitstromen dan instromen. We zitten nu in een hectische periode waar we veel aan het bed staan. Als dat dadelijk voorbij is, moeten we er voor zorgen dat het interessant blijft voor de gespecialiseerd verpleegkundigen die op onze afdeling werken. Deze uitdaging willen we graag bieden door in te zetten op vitaliteit en professionele ontwikkeling voor de verpleegkundigen. Bijvoorbeeld door praktijkonderzoeken uitvoeren of andere verpleegkundigen op te leiden en te coachen. Daarnaast zijn er ook ontwikkelingsmogelijkheden tot bijvoorbeeld CIV (Consultatief IC Verpleegkundige) of Verpleegkundig Specialist." De afdeling wil voor autonomie en zeggenschap binnen en buiten de IC zorgen. “Dit willen we doen door het IC Forum en het stimuleren van actieve deelname in projecten, commissies of bijvoorbeeld de VAR. We willen een afdeling zijn waar mensen graag werken en waar we waarde toevoegen aan de zorg voor patiënten en naasten", vertelt Rowan. Daarnaast houdt de IC haar armen open voor meer nieuwe verpleegkundigen.