Vaatpatiënten na operatie niet naar IC

1 april 2021

IC bedden zijn schaars, zeker nu. Daarom gaan patiënten die een halsslagaderoperatie hebben gehad niet langer naar de medium care. Dat scheelt jaarlijks 70 opnames op de IC.

Vaatchirurg Marnix de FijterPatiënten die een halsslagaderoperatie hebben gehad, worden vanaf vandaag - donderdag 1 april - na hun operatie bewaakt op de neuro stroke-unit. “Onze operatieplanning is nu niet langer afhankelijk van de beschikbaarheid van medium care bedden”, zegt vaatchirurg Marnix de Fijter. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: ook de druk op de medium care wordt verlicht. Een enkele patiënt belandt na een halsslagaderoperatie (carotis- endarteriëctomie) nog een of twee dagen op de IC.

Eerdere verandering

Voor patiënten met een ernstig vernauwde halsslagader verandert niets in hun behandeling. Zij worden op de neuro stroke-unit goed gemonitord. “De zorg op deze unit hebben we gelijkgetrokken met die van de medium care. De patiënt krijgt dus kwalitatief goede zorg en is nu verzekerd van een operatie binnen twee weken, zoals dat moet met deze operatie. Hoe eerder geopereerd, hoe beter het resultaat”, aldus De Fijter. 

Complicatie

Patiënten gingen voorheen naar de IC omdat een deel van hen het hyperperfusie syndroom kan krijgen na deze operatie. Dit syndroom (complicatie) ontstaat door een toename van de bloedstroom in de hersenen. De laborant klinische neurofysiologie (KNF) meet voor, tijdens en na de operatie de stroomsnelheden in de hersenslagader. De Fijter: “Met deze metingen zien we of patiënten een verhoogd of verlaagd risico lopen op het postoperatief ontwikkelen van het hyperperfusie syndroom. Patiënten met een verhoogd risico worden nu na hun operatie bewaakt op de neuro stroke-unit. Als de metingen goed zijn, mogen patiënten na hun operatie meteen door naar de neurologie verpleegafdeling.”

Gepast Gebruik

De nieuwe werkwijze sluit prima aan bij Gepast Gebruik, een actueel thema in het ETZ. Ziekenhuizen mogen niet meer groeien, terwijl de zorgvraag wel blijft toenemen door vergrijzing en nieuwe technologieën. Dit dwingt ziekenhuizen tot gepaste zorg: kwalitatief goede zorg, maar wel zo efficiënt mogelijk om de zorg betaalbaar te houden.