Wachtlijst niet dringende operaties steeds langer

22 maart 2021

Het personeel van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) ziet de wachtlijst van planbare operaties groeien. Operatiekamers en personeel worden vaak ingezet als de groei van het aantal coronapatiënten toeneemt. Als gevolg hiervan worden niet dringende operaties afgebeld en pas maanden later uitgevoerd.

Al sinds dat corona begonnen is, zijn operaties geannuleerd en verschoven naar een later moment. Het personeel dat normaal werkt in de operatiekamers, is  hard nodig op de Intensive Care. “Vanaf medio maart hebben we tachtig procent van de operatiekamers beschikbaar, maar dit kan elke dag veranderen”, legt Tessa Fuhring – Holzhaus, hoofd Operatiekamers ETZ, uit. “We houden de coronacijfers nauw in de gaten en handelen hier direct op."

Afbellen

Artsen doen hun best de achterstand in te halen.“We zijn nu al een jaar bezig met corona en de wachtlijst wordt steeds langer. We willen deze wachtlijst graag zo snel mogelijk inhalen, maar onze medewerkers worden vaak ingezet op de corona-afdeling”, vertelt Führing – Holzhaus verder.  Collega Brigitte Brabers, OK-planner Chirurgie, is een van de medewerkers die patiënten het vervelende nieuws moet brengen. “Soms moet ik iemand voor de derde keer afbellen. Dat vind ik wel lastig. Ik begrijp de teleurstelling van mensen die al een tijd zitten te wachten.  Vooral als ze al vanaf vorig jaar wachten, of dat nou april of november is.”
In de eerste golf, die vorig jaar maart startte, lag alles stil. Dat is nu niet het geval, maar dat betekent niet dat de wachtlijst er minder lang op wordt. “Na de eerste golf pakten we snel de wachtlijst op en konden we een flinke inhaalslag maken. Ik ben er alleen bang voor dat dat dit jaar moeilijker wordt. Dat komt omdat de wachtlijst ondertussen zo lang is, dat dat niet meer te redden valt in een aantal maanden”, vertelt Brabers.

Nieuwe afspraak

De aankomende maanden is het beeld niet veel positiever. Het is nog niet duidelijk wanneer de operaties weer uitgevoerd kunnen worden. “Het heeft geen nut om elke twee of drie weken te bellen. Helaas moeten we je dan telleurstellen”, legt Brabers uit. “We bellen je vanzelf weer op als er plek is. De garantie of je operatie doorgaat staat echter nooit vast. De cijfers kunnen omslaan en dan is ons personeel weer op de corona-afdeling nodig.”
Daarnaast is ook de vakantieperiode in zicht. Führing – Holzhaus: “Onze medewerkers snakken naar een vakantie. We willen ook dat ze die vakantie opnemen. Vorig jaar hebben we de vakantieperiode kunnen inkorten. Het is nog de vraag of dat dit jaar weer lukt. Zo niet, dan moeten sommige operaties nog langer uitgesteld worden.”

Boodschap

Tessa Fuhring – Holzhaus en Brigitte Braber hebben wel nog een boodschap voor de patiënten die zitten te wachten op hun operatie: “We zijn je niet vergeten. We proberen met man en macht om iedereen zo snel mogelijk te helpen.”

Ervaringsverhaal

Hoe is het als je operatie door corona steeds wordt uitgesteld? Dat weet Noël Stow maar al te goed. Noël is patiënt bij MKA (Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie) en staat al maanden op de lijst voor haar tweede kaakoperatie. Een operatie die al vier keer is uitgesteld. Lees haar verhaal hier.