Dubbele klaplong als mogelijk gevolg van corona

8 februari 2021

Een gezonde, fitte vrouw van 38 jaar die herstellende is van het coronavirus, maar dan plotseling een dubbele klaplong ontwikkelt. Samen met drie collega’s schreven SEH-artsen Maite Huis in ’t Veld en Suzanne Ten Kortenaar deze casus uit. The Journal of Emergency Medicine (JEM) erkende het belang van de kwestie en maakte er in januari een publicatie van.

Wat het artikel extra bijzonder maakt, is dat in het artikel de casus van Suzanne Ten Kortenaar wordt beschreven. Bij haar werd in het voorjaar van 2020 corona vastgesteld. Ongeveer vijf weken later kreeg ze zonder aanwijsbare reden een dubbele klaplong. Na de daarop volgende ziekenhuisopname, kon Suzanne weer naar huis om verder te herstellen. Op dat moment zat Maite thuis met vervroegd zwangerschapsverlof. En omdat beide artsen geen SEH-arts zijn geworden om stil te zitten, besloten de twee hun handen ineen te slaan. “Zo kort na een coronabesmetting een dubbele klaplong ontwikkelen, vonden Suzanne en ik allebei erg bijzonder. We voelden ons daarom geroepen om deze casus uit te schrijven, zodat collega’s wereldwijd kunnen lezen dat dit is gebeurd”, vertelt Maite.

Brede blik houden

In de casus staat beschreven hoe Suzanne in haar herstelperiode na corona een dubbele klaplong heeft opgelopen, zonder dat zij andere risicofactoren had. Volgens Maite is het mogelijk dat die dubbele klaplong gerelateerd is aan corona, ook al is dat niet met zekerheid te zeggen. “We weten niet precies hoe die dubbele klaplong zich heeft ontwikkeld en of zoiets veel vaker is voorgekomen. Maar als een herstellende coronapatiënt ineens weer ziek wordt, is de mogelijkheid van een dubbele klaplong nu wél iets om rekening mee te houden.”

Maite benadrukt tot slot dat de casus vooral is geschreven om collega’s wereldwijd op de hoogte te stellen en scherp te houden. “Met het verhaal van Suzanne willen we onze collega’s meegeven altijd een brede blik te houden en beducht te zijn op langetermijncomplicaties. Natuurlijk is die aandacht er wel, maar het mag best nog eens worden benadrukt.” 

Klik hier om de hele publicatie te lezen.