Make Sense Campagne: week van de hoofd-halskanker

18 september 2020

Tijdens de Europese week voor hoofd-halskanker (21 tot en met 25 september) besteedt het ETZ aandacht aan hoofd-halskanker.

Het ETZ is een regionaal behandelcentrum voor patiënten met hoofd-halskanker. Het ziekenhuis werkt voor deze behandeling nauw samen met het Instituut Verbeeten en het Erasmus MC. Jaarlijks behandelt het ETZ 150 nieuwe patiënten met een hoofd-halstumor. Zij krijgen gemiddeld een jaar intensieve behandeling.

Make sense campagne

De Make Sense Campagne is een initiatief van de Europese hoofd-halsvereniging (European Head and Neck Society (EHNS)). De campagne wil dat mensen zich meer bewust worden van deze ziekte en sneller symptomen herkennen zodat ze eerder naar de dokter gaan. Daardoor krijgen patiënten een betere behandeling en hebben zij meer kans om de ziekte te overleven. Als de ziekte snel ontdekt wordt, is de kans op overleving 80 tot 90 procent.

Aandacht voor hoofd-halskanker

Op social media (Facebook en Instagram) besteden we aandacht aan de week van de hoofd-halskanker. Meer informatie lees je op www.makesensecampaign.eu

De symptomen van hoofd-halskanker.

Veelgestelde vragen

Waarom is aandacht voor hoofd-halskanker belangrijk?

Het aantal hoofd-halskankerpatiënten stijgt. De ziekte is in Nederland bij mannen de achtste en bij vrouwen de negende meest voorkomende kankersoort. Ondanks het toegenomen aantal patiënten is de ziekte nog onbekend. Dat zorgt ervoor dat de diagnose vaak laat gesteld wordt.

Wat is hoofd-halskanker?

Hoofd-halskanker is een heftige vorm van kanker. Heftig omdat hoofd-halskankerpatiënten gemiddeld een jaar in behandeling zijn en een zeer intensief traject krijgen, vaak met bestraling na een operatie. Maar ook heftig omdat het kleine tumoren zijn met grote gevolgen, denk aan praten, slikken, het uiterlijk en op gebied van seksualiteit. De psychosociale gevolgen zijn groot.

Het gaat om tumoren in het hoofd-halsgebied zoals lipkanker, keelholtekanker en kanker in de halslymfeklieren. Roken en alcohol vergoten de kans op hoofd-halskanker (wanneer mannen meer dan drie glazen en vrouwen meer dan twee glazen per dag drinken).

Wist je dat het ETZ een van de weinige centra is voor hoofd-halskanker?

Hoofd-halskankerpatiënten uit de hele regio worden in het ETZ behandeld. Het ziekenhuis werkt hiervoor nauw samen met het Erasmus MC in Rotterdam en het Instituut Verbeeten in Tilburg en Breda waar patiënten bestraald worden.

Het ETZ biedt volgens het Zorgregister van de Stichting Topklinische Ziekenhuizen (STZ) topklinische zorg aan patiënten met tumoren in het hoofd-halsgebied. Het ETZ is daarmee het eerste topklinische ziekenhuis in Nederland met een erkenning voor de behandeling van deze vorm van kanker.

Welke symptomen horen bij hoofd-halskanker?

Wanneer is het belangrijk om naar de dokter te gaan? De belangrijkste klachten zijn, zeker als deze langer dan drie weken aanhouden: niet genezende zweertjes in mond/keel/lip, zwellingen in de hals, heesheid, opgeven van bloed, pijn bij slikken en keelpijn, en onverklaarbare oorpijn.

Hoe ziet de behandeling van hoofd-halskanker eruit?

Hoofd-halskankerpatiënten zijn gemiddeld een jaar in behandeling en ondergaan een intensief traject. Afhankelijk van de tumorsoort krijgen zij een combinatie van een operatie, radiotherapie en chemotherapie.