Gelukkig gaan er ook corona patiënten naar huis

20 april 2020

De Tilburgse Maria van Rijswijk (69) werd bijna twee weken geleden in het ETZ opgenomen met ernstige corona verschijnselen. Vrijdag 17 april mocht ze weer naar huis. “Ik heb thuis zo gemist.”

Ze staat te popelen om weer naar huis te gaan. “Ik kan niet wachten. Vanavond eindelijk weer in mijn eigen bed slapen en morgen in het zonnetje op mijn balkon. Daar kijk ik zo onvoorstelbaar naar uit”, vertelt ze.

Niet voor niks

Maria is een van de 218 positief geteste corona patiënten van het ETZ die tot nu toe naar huis mochten. “Gelukkig gaan er ook corona patiënten weer naar huis. Het is heel fijn om mee te maken dat patiënten, ook zij die heel ziek zijn geweest, weer naar huis mogen. Dan is onze zorg niet voor niks geweest”, vertelt verpleegkundige Naomi Spierings. Zij werkte al drie jaar niet meer op een verpleegafdeling, maar is nu tijdelijk haar collega’s in de zorg bijgesprongen. 

Maria van Rijswijk had corona en mag weer naar huis
Maria van Rijswijk wordt uitgezwaaid door verpleegkundigen van de cohortafdeling.

Extra zuurstof

Maria is in haar leven nog nooit zo ziek geweest als de afgelopen weken. “Ik had overal pijn, last van flinke koorts en was helemaal de kluts kwijt.” Ook kreeg ze tijdens haar opname extra zuurstof toegediend. “Eigenlijk moest ik op de IC worden opgenomen, maar dat wilde ik pertinent niet. Gelukkig hebben de zorgverleners gehoor kunnen geven aan mijn wens om op deze afdeling te blijven. Maar ik wil dit nooit meer meemaken.”

Hand in hand

Dan pakt haar man Ad haar hand vast. “Kom, ik neem je nu echt mee naar huis. Heb je thuis ook zo gemist.” Samen staan ze op en terwijl ze hand in hand de afdeling aflopen, worden ze uitgezwaaid door de verpleegkundigen die voor haar gezorgd hebben. 

Ook Jos van Ierland mocht naar huis

Jos van Ierland (62) mocht na 6 dagen in het ETZ naar huis. “Ik moet nu nog twee, drie weken thuis zitten, maar wacht maar! Daarna ben ik helemaal de oude’’, aldus Jos.

Zorg gaat verder

Als we het aantal negatief geteste corona patiënten meerekenen die de afgelopen periode naar huis mochten, dan valt het cijfer van 218 aanzienlijk hoger uit. Dan komen we op een aantal van 624 patiënten die naar huis zijn gegaan. We zijn er nog niet, maar zitten wel in de fase dat we de zorg voor al onze patiënten, met en zonder corona, langzaamaan weer kunnen oppakken. We beginnen daarbij met de poliklinieken die stapsgewijs weer opengaan. We maken de komende weken afspraken met patiënten die zonder onze zorg kans lopen om veel zieker te worden. Wij bellen deze patiënten om ze uit te nodigen om naar het ziekenhuis te komen.