Waaktas biedt steun en troost

3 februari 2020

Als een dierbare komt te overlijden, breekt een heftige periode aan. Voor zowel de patiënt als zijn naasten. Het ETZ stelt daarom een waaktas beschikbaar, om tijdens het waken steun en troost te bieden.

“Waken is een fase waarbij je continu met liefde en aandacht aanwezig bent bij een stervende”, zegt Lieke Bertens, verpleegkundig consulent van het Palliatief Advies Team.  “Wat we vaak zien is dat vanaf een bepaald moment familieleden eigenlijk het ziekenhuis niet meer uit willen, omdat ze bang zijn dat hun dierbare komt te overlijden als ze weg zijn. Het is een periode waarin je er voor iemand wilt zijn die vaak niet meer helemaal bij bewustzijn is. Een tijd waarin rouw en verlies een grote rol speelt en het ophalen van herinneringen voorbij komt. Waken is het voortdurend bij iemand blijven, eventueel afgewisseld met meerdere familieleden, om de dierbare volledig bij te kunnen staan in de stervensfase.”

Waaktas

Samen met de afdeling Inkoop kwam het Palliatief Advies Team op het idee voor de waaktas. “De waaktas is een tas met spullen waarmee we familieleden net wat meer steun en comfort bieden en ze de waakperiode mogelijk wat prettiger doorkomen. Soms vinden mensen waken moeilijk of hebben ze dat nooit eerder meegemaakt.  De waaktas met inhoud, om rouwenden te steunenDe artikelen in de tas maken het waken wat aangenamer. Ook zit er een introductiekaartje bij waarmee we uitleggen waarom we de tas geven en wat het doel is.  De waaktas gaat na de waakperiode gewoon met de mensen mee naar huis”, aldus Lieke.

Inhoud

De waaktassen zijn voorzien van een barcode en worden door het Centraal Magazijn in het ETZ uitgeleverd en waar nodig aangevuld. “Waken kan soms lang duren en heel vermoeiend zijn”, aldus de initiatiefneemster. “Soms is het fijn als je wat dingetjes wilt opschrijven. Daarom zit er een klein notitieboekje in de tas”. Andere voorbeelden zijn een led kaarsje, massageolie, kleurboeken, kleurpotloden, pepermuntjes, aluminiumblikje voor het bewaren van een haarlokje, maar ook een gastentasje met een tandenborstel en een haarborstel. “Als mensen blijven slapen kunnen deze producten heel erg prettig zijn”. Verder zitten er nog twee folders in waarin informatie staat voor naasten met wat ze eventueel kunnen verwachten. 

Wat Lieke bijzonder vindt aan de tas, is dat het een relatief klein, maar Buitengewoon gebaar is van het ETZ, maar waarmee het ziekenhuis het de naasten van een patiënt gedurende een waakperiode toch wat aangenamer kan maken. “Ik geloof dat we met de waaktas steun en troost kunnen bieden. Dat zijn ook reacties die we terug horen. Niks moet met deze tas, maar we bieden in ieder geval de mogelijkheid om iets te doen ter ondersteuning”, aldus Lieke.

Waakmand

Op 14 oktober 2017, op de Internationale dag van de Palliatieve Zorg, werd in het ETZ de waakmand geïntroduceerd. Die bleek echter na evaluatie te groot en onhygiënisch te zijn. Daarom is besloten de waakmand te vervangen door een waaktas - zonder herbruikbare artikelen - die na afloop van de waakperiode meegegeven wordt aan de familie.

Internationale Dag van de Palliatieve Zorg

De Internationale Dag van de Palliatieve Zorg vindt plaats op 10 oktober 2020. Deze dag is een belangrijk moment om burgers, patiënten, naasten en zorgverleners bewust te maken van het bestaan van palliatieve zorg, de betekenis ervan en de mogelijkheden. Zo kunnen mensen ontdekken welke keuzes zij zelf kunnen maken en hoe belangrijk het is om tijdig de laatste fase van het leven te bespreken.