ETZ opent hypermoderne sterilisatie afdeling

27 januari 2020

Het is voor veel mensen een onbekende afdeling in een ziekenhuis: de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA). Het ETZ opent deze week zijn compleet vernieuwde CSA. Jaarlijks worden hier miljoenen instrumenten gereinigd en gesteriliseerd.

Reinigen van instrumenten
Alle operatie-instrumenten worden handmatig voorgespoeld voordat ze de wasmachine in gaan. 

Het ETZ is een groot topklinisch ziekenhuis met een traumacentrum waar dagelijks vele complexe operaties plaatsvinden. Hierin is de sterilisatie afdeling een onmisbare schakel. Door de week worden daar de klok rond alle instrumenten voor operatieve verrichtingen in het ziekenhuis gereinigd, gedesinfecteerd en gesteriliseerd. “Dit is een ingewikkeld proces, met hele dure apparatuur. We hebben meer dan 25.000 instrumenten in beheer. Van 160 verschillende schaartjes tot mechanisch hechtmateriaal dat na gebruik allemaal weer schoon moet zijn voor de volgende patiënt”, vertelt Miranda Bressers, hoofd CSA. Om er zeker van te zijn dat ieder mesje en pincet brandschoon de CSA verlaat, zijn de reinigingsvoorschriften streng. Ze vervolgt: “Het duurt in totaal vijf uur voordat een operatie instrument schoon en steriel is.” In de desinfectoren, zoals de wasmachines heten, worden de instrumenten op het oog netjes schoongemaakt en gedesinfecteerd. Maar daarmee zijn ze nog niet steriel. Dat gebeurt in een van de vijf zogeheten stoomsterilisatoren: machines waar de overgebleven bacteriën op de schaartjes, zaagjes en pincetten met natte stoom bij een temperatuur van 134 graden worden gedood. 

Ingenieus

Een medewerker steriele medische hulpmiddelen aan het werk bij een van de acht wasmachines die non-stop draaien in de nieuwe Centrale Sterilisatie Afdeling.De oude sterilisatie afdeling moest na twintig jaar hoognodig gerenoveerd worden. Bressers: “De apparatuur was verouderd en we hadden twee afdelingen in het ETZ die dit werk deden. De nieuwe CSA is alleen nog gehuisvest op locatie ETZ Elisabeth waarin alle medewerkers op dezelfde manier werken.” De nieuwe CSA is groter dan de oude; in de immense ruimte staan non-stop acht wasmachines te draaien. De afdeling heeft een ingenieus instrumentenvolgsysteem. Bressers: “Elk instrument staat hierin want er mag geen instrument ontbreken na een ingreep.” Alle pc’s zijn voorzien van touchscreen en bij het ontwerpen van de nieuwe afdeling is rekening gehouden met de werknemers. Door de grote ramen in de kelder van het ziekenhuis hebben de nieuwe vertrekken nu veel daglicht. “Ook de goede droogresultaten en het lage geluidsniveau van de nieuwe sterilisatoren maken het werk in de CSA veel comfortabeler,” vertelt Bressers.