Patiënt na hersenoperatie direct terug naar verpleegafdeling

26 november 2019

Patiënten gaan voortaan na een schedeloperatie direct terug naar de verpleegafdeling Neurochirurgie in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis). Het is niet altijd meer nodig dat zij de eerste nacht na de operatie op de afdeling Intensive Care (IC) worden verpleegd. “Hierdoor neemt de belasting voor de patiënt af, neemt de patiënttevredenheid toe, wordt de ligduur verkort en treden minder complicaties op”, stelt neurochirurg Bram van der Pol.

Uit onderzoek van Radboudumc blijkt dat het veilig is om patiënten na een craniotomie - een ingreep waarbij een stuk van de schedel tijdelijk wordt verwijderd om zo bij de hersenen te kunnen - op een ‘gewone’ verpleegafdeling te verplegen.

“Voor ons reden om het goede voorbeeld van het Nijmeegse academisch ziekenhuis te volgen”, zeggen teamleiders Laura Jue en Yvette Tooten van de verpleegafdeling Neurochirurgie. “Wij hebben op onze verpleegafdeling al veel ervaring met hoog complexe zorg. We zijn dus goed voorbereid op de nieuwe werkwijze.”

Teamleiders Laura en Yvette (neurochirurgie)

De teamleiders Laura Jue (l.) en Yvette Tooten zijn op de verpleegafdeling Neurochirurgie met hun ervaren team van verpleegkundigen goed voorbereid op de nieuwe werkwijze. FOTO: ETZ Fotografie & Film

Zonder risico

Door de patiënt na afloop van de operatie naar de verpleegafdeling te verplaatsen hoeft die niet aan de nieuwe IC-omgeving en de IC-verpleegkundigen te wennen. Laura: “De stress op een IC vergroot de kans op nare ervaringen en herinneringen en vertraagt het herstel. Het is dus verstandig om als het verantwoord is opname op een IC te vermijden. We weten nu dat we veel patiënten na een hersenoperatie de IC kunnen besparen.”

De patiënten die daarvoor in aanmerking komen, worden uiteraard heel zorgvuldig geselecteerd, vult Yvette aan. “Zo mag de operatie geen spoed zijn en niet langer dan zes uur duren. Ook mag er geen sprake zijn van extreem bloedverlies. De neurochirurgen beoordelen steeds heel secuur in overleg met de anesthesioloog wie binnen de criteria vallen om naar de verpleegafdeling terug te gaan.”

Consultatief intensive care verpleegkundige

De verpleegkundigen op de verpleegafdeling Neurochirurgie kunnen bij eventuele vragen dag en nacht een beroep doen op de consultatief intensive care verpleegkundigen, waar ze intensief mee samenwerken. Zo worden de competenties van zowel mbo- als hbo-verpleegkundigen optimaal benut, in het kader van hun beroepsontwikkeling. De verpleegkundigen leren intensief klinisch redeneren bij de craniotomie-patiënten. Vervolgens kunnen ze hun kennis ook bij alle andere patiënten inzetten.

De verwachting is dat jaarlijks ongeveer tweehonderd patiënten voor de nieuwe werkwijze in aanmerking komen. “Er worden maximaal twee craniotomie-patiënten per dag terug verwacht. Om de juiste zorg te kunnen bieden, hebben we de bezetting uitgebreid.”

Om eventuele misverstanden te voorkomen benadrukken Bram, Laura en Yvette dat er bij de nieuwe werkwijze geen sprake is van verplaatste IC-zorg. “Het past wel bij de verpleegkundige beroepsontwikkeling in het ETZ en het streven naar zinnige zorg.”