Wil je weten hoe snel je terecht kunt voor je behandeling?
Vanaf eind maart 2018 kun je met het patiëntenportaal MijnETZ online afspraken gaan maken en wijzigen.
wil je weten met welke zorgverzekeraars we contracten hebben afgesloten en welke zorg dus verzekerd is?
Dat we hoge kwaliteit leveren staat uiteraard buiten kijf. Onze ambitie, je mag het ook onze missie of visie noemen, wordt samengevat in Buitengewoon.
Kom je voor een langere periode geregeld naar het ETZ? Bij ons ziekenhuis kun je een parkeerabonnement aanschaffen.
In het ETZ zijn we op zoek naar nieuwe collega's voor de Acute Zorg. Bekijk de profielen hiernaast en solliciteer direct online!
Het ETZ biedt zorg op maat. Hierbij spelen coaching en teamontwikkeling een belangrijke rol. Door diverse opleidingen te bieden aan de medewerkers, kunnen de opleidingsvragen op maat opgelost worden.
In het ETZ zijn we altijd op zoek naar nieuwe collega's. Bekijk de actuele vacatures op de website en solliciteer direct online!
Patiënten gaan voortaan na een schedeloperatie direct terug naar de verpleegafdeling Neurochirurgie in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis). Het is niet altijd meer nodig dat zij de eerste nacht na de operatie op de afdeling Intensive Care (IC) worden verpleegd. “Hierdoor neemt de belasting voor de patiënt af, neemt de patiënttevredenheid toe, wordt de ligduur verkort en treden minder complicaties op”, stelt neurochirurg Bram van der Pol.
Uit onderzoek van Radboudumc blijkt dat het veilig is om patiënten na een craniotomie - een ingreep waarbij een stuk van de schedel tijdelijk wordt verwijderd om zo bij de hersenen te kunnen - op een ‘gewone’ verpleegafdeling te verplegen.
“Voor ons reden om het goede voorbeeld van het Nijmeegse academisch ziekenhuis te volgen”, zeggen teamleiders Laura Jue en Yvette Tooten van de verpleegafdeling Neurochirurgie. “Wij hebben op onze verpleegafdeling al veel ervaring met hoog complexe zorg. We zijn dus goed voorbereid op de nieuwe werkwijze.”
De teamleiders Laura Jue (l.) en Yvette Tooten zijn op de verpleegafdeling Neurochirurgie met hun ervaren team van verpleegkundigen goed voorbereid op de nieuwe werkwijze. FOTO: ETZ Fotografie & Film
Door de patiënt na afloop van de operatie naar de verpleegafdeling te verplaatsen hoeft die niet aan de nieuwe IC-omgeving en de IC-verpleegkundigen te wennen. Laura: “De stress op een IC vergroot de kans op nare ervaringen en herinneringen en vertraagt het herstel. Het is dus verstandig om als het verantwoord is opname op een IC te vermijden. We weten nu dat we veel patiënten na een hersenoperatie de IC kunnen besparen.”
De patiënten die daarvoor in aanmerking komen, worden uiteraard heel zorgvuldig geselecteerd, vult Yvette aan. “Zo mag de operatie geen spoed zijn en niet langer dan zes uur duren. Ook mag er geen sprake zijn van extreem bloedverlies. De neurochirurgen beoordelen steeds heel secuur in overleg met de anesthesioloog wie binnen de criteria vallen om naar de verpleegafdeling terug te gaan.”
De verpleegkundigen op de verpleegafdeling Neurochirurgie kunnen bij eventuele vragen dag en nacht een beroep doen op de consultatief intensive care verpleegkundigen, waar ze intensief mee samenwerken. Zo worden de competenties van zowel mbo- als hbo-verpleegkundigen optimaal benut, in het kader van hun beroepsontwikkeling. De verpleegkundigen leren intensief klinisch redeneren bij de craniotomie-patiënten. Vervolgens kunnen ze hun kennis ook bij alle andere patiënten inzetten.
De verwachting is dat jaarlijks ongeveer tweehonderd patiënten voor de nieuwe werkwijze in aanmerking komen. “Er worden maximaal twee craniotomie-patiënten per dag terug verwacht. Om de juiste zorg te kunnen bieden, hebben we de bezetting uitgebreid.”
Om eventuele misverstanden te voorkomen benadrukken Bram, Laura en Yvette dat er bij de nieuwe werkwijze geen sprake is van verplaatste IC-zorg. “Het past wel bij de verpleegkundige beroepsontwikkeling in het ETZ en het streven naar zinnige zorg.”