ETZ biedt gratis anonieme hiv-sneltest

18 november 2019

Zondag 1 december is het Wereld Aids Dag. Het ETZ (Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis) in Tilburg biedt daarom op vrijdag 29 november gratis anonieme hiv-sneltesten aan. Verpleegkundig consulent Aniek Adams vindt het belangrijk dat mensen zich laten testen: “Iedereen met onveilig seksueel contact loopt mogelijk risico.”

Ervaring leert dat hiv iedereen kan overkomen. In het ETZ zijn ongeveer 1.200 patiënten in behandeling. Daar komen elk jaar tussen de zestig en tachtig patiënten bij. “Het virus maakt geen onderscheid; het doet er niet toe of je nog heel jong of al iets ouder bent“, legt Adams uit. Dat blijkt ook uit cijfers. De patiënten zijn van alle leeftijden (18 tot 80 jaar), hebben meer dan vijftig verschillende nationaliteiten en komen uit alle lagen van de bevolking.

Verpleegkundig consulent Aniek Adams neemt een hiv-test af. FOTO: ETZ Fotografie & Film
Verpleegkundig consulent Aniek Adams neemt een hiv-test af. FOTO: ETZ Fotografie & Film

Hiv is behandelbaar

Hiv is een virus dat het afweersysteem aantast. Je kan het onder meer oplopen door seks te hebben zonder condoom. Zo’n hiv infectie is alleen aan te tonen via een hiv-test. Veel mensen die geïnfecteerd zijn met hiv zijn zich hier niet bewust van en ontdekken het pas op het moment dat ze ziek worden.

Aanmelden

De hiv-sneltesten worden vrijdag 29 november op locatie ETZ Elisabeth afgenomen van 09.00 tot 16.30 uur, op de polikliniek Interne Geneeskunde (route 25). Volwassenen vanaf 18 jaar kunnen zich vanaf maandag 25 november aanmelden via het telefoonnummer 06-39864154 (bereikbaar tussen 08.30 en 17.00 uur).