Laboratoriumapotheek behoudt kwaliteitsnorm medische laboratoria

11 juli 2019

Het Klinisch Farmaceutisch Laboratorium (KFL) van het ETZ is als laboratoriumapotheek opnieuw geaccrediteerd volgens de nieuwste internationale kwaliteitsnorm voor medische laboratoria, ISO 15189. Dat betekent dat het KFL voldoet aan de strenge kwaliteitseisen om goede zorg te kunnen leveren.

Op het Klinisch Farmaceutisch Laboratorium (KFL) en het 'drugslab' (Dutch Laboratory on Drugs and Doping) worden patiëntenmonsters onderzocht uit het ETZ, huisartsenlaboratoria, verslavingsklinieken en reclassering Nederland. Het onderzoeksterrein waarvoor accreditatie is verkregen, gaat over de analyse van geneesmiddelen, drugs en andere toxische (giftige) stoffen in menselijk materiaal. Met het keurmerk zijn de kwaliteit en de competenties van de medewerkers aangetoond en dus kwalitatieve patiëntenzorg.

De laboratoriumapotheek
De laboratoriumapotheek

Strenge eisen​​

Teamleider KFL Henri van de Louw is blij met de toekenning van de accreditatie: “Het keurmerk is opgesteld vanuit het belang van de patiënt. De eisen voor de accreditatie zijn veelomvattend en gedetailleerd, daar voldoe je niet zomaar aan. Zo zijn er bijvoorbeeld strenge eisen ten aanzien van de kwaliteit van dienstverlening, risicomanagement en veiligheid van omgaan met patiëntgegevens."

Trots​​​

Het behalen van ISO 15189 onder leiding van Maureen ter Laak, ziekenhuisapotheker en Henri va​​n de Louw, teamleider KFL, vroeg veel inspanningen van alle analisten van het laboratorium. Henri: “We zijn erg trots dat het laboratorium de ISO 15189-heraccreditatie heeft behaald. Het is belangrijk voor de patiënten, voor onze klanten en ook voor onze eigen organisatie. Ons kwaliteitssysteem geeft vertrouwen bij het ziekenhuis en collega-laboratoria. Zorgverzekeraars eisen ook steeds meer dat medische laboratoria geaccrediteerd zijn volgens deze norm.

De accreditering sluit dus uitstekend aan bij onze ambitie om uitstekende patiëntenzorg te blijven leveren. Want het is in het belang van de patiënten dat ze snel en betrouwbaar de uitslag krijgen van hun labonderzoek."