ETZ sluit meerjarencontract met verzekeraar a.s.r.

29 oktober 2018

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg en zorgverzekeraar a.s.r. hebben overeenstemming bereikt over de prijs en het volume van de zorg voor de jaren 2019 en 2020. Het is voor het eerst dat het ETZ een contract voor meerdere jaren afsluit met  a.s.r.

“Het bijzondere aan deze overeenkomst is dat a.s.r. voor een aantal specifieke, gespecialiseerde behandelingen geen omzetplafond heeft afgesproken”, stelt Marcel Vrijhoeven, manager zorgverkoop in het ETZ. “Hierdoor hebben verzekerden van a.s.r. optimale toegang tot deze zorg en kan ons ziekenhuis zich bovendien verder profileren op bovenregionale speerpunten zoals traumatologie en neurochirurgie.” Als voorbeelden noemt Vrijhoeven de bestralingen van hersentumoren met het Gamma Knife, complexe operaties aan de wervelkolom en behandelingen van kanker in het hoofd-halsgebied. “Daarvoor komen patiënten van ver buiten de regio naar het ETZ.”

Gamma Knife
Door de overeenkomst met a.s.r. kan het ETZ zich verder profileren op bovenregionale speerpunten zoals bestralingen van hersentumoren met het Gamma Knife. FOTO: ETZ Fotografie & Film

Gepast gebruik
Met de grote verzekeraars CZ en VGZ heeft het ETZ al eerder meerjarencontracten afgesloten. Vrijhoeven: “Daarbij zijn onder meer afspraken gemaakt over gepast gebruik van zorg. De overeenkomst met a.s.r. zorgt ervoor dat we deze transitie, met als doel betere en effectieve zorg, onverminderd kunnen doortrekken. Hiermee leveren we een bijdrage aan het beheersen van de zorgkosten, in lijn met de doelstellingen uit het Bestuurlijk Hoofdlijnenakkoord. De diepe hersenstimulatie-operatie bij Parkinson-patiënten is hier een mooi voorbeeld van. Dit leidt niet alleen tot een betere kwaliteit van leven, maar omdat de behandeling bijzonder effectief is, verminderen we ook de totale zorgkosten voor de patiënten die hier baat bij hebben”.

Kwaliteit van leven
Eveline van Baar-Verwijmeren, adjunct-directeur Zorg bij a.s.r.: “a.s.r. helpt haar klanten graag gezonder en beter te worden. Wij zijn positief over de impact die het ETZ kan hebben op het verbeteren van de kwaliteit van leven en tegelijkertijd het verminderen van zorgkosten. Gepast gebruik van gespecialiseerde zorg bevordert de effectiviteit. Daarom gaan wij graag deze overeenkomst met het ETZ aan.”