Het Obesitas Centrum helpt je op weg naar een gezond en gelukkig gewicht

6 juli 2018

Steeds meer mensen hebben obesitas. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakten deze week bekend dat het aantal volwassenen dat lijdt aan overgewicht is opgelopen tot 14 procent. In Tilburg heeft zelfs de helft van de inwoners overgewicht. Tussen de 15 en 20 procent van de Tilburgers heeft een BMI van meer dan 30 (obesitas).

aarlijks opereert het Obesitas Centrum vijfhonderd patiënten met ernstig overgewicht.Het Obesitas Centrum van het ETZ herkent deze zorgelijke ontwikkeling. Jaarlijks vijfhonderd patiënten met ernstig overgewicht. “Een operatie is een laatste redmiddel om weer een gezond gewicht te bereiken”, legt chirurg Ingrid Martijnse uit. Doordat patiënten afvallen verbeteren of genezen opereert het centrum andere klachten die gerelateerd zijn aan het overgewicht, denk aan suikerziekte, hoge bloeddruk en slaapapneu.

Uitgebreid traject

Voordat patiënten geopereerd worden, volgt een uitgebreid voortraject waaraan strenge eisen worden verbonden. Als je tussen de 18 en 65 jaar oud bent en een Body Mass Index (BMI) van meer dan 40 hebt of een BMI tussen de 35 en 40 in combinatie met een andere aandoening die veroorzaakt wordt door je overgewicht (bijvoorbeeld OSAS, artrose, hypertensie of diabetes), kun je in aanmerking komen voor een operatie om van je obesitas af te komen.

Martijnse: “We investeren veel tijd en energie in het voortraject zodat we uiteindelijk het beste resultaat bereiken na een operatie. De diëtist zorgt dat ervoor dat het rugzakje van een patiënt wordt gevuld met kennis en de psycholoog zorgt ervoor dat iemand handvatten krijgt om zijn of haar levensstijl te veranderen.  De combinatie van een operatie samen met dit unieke voortraject resulteren in een hoog percentage gewichtsverlies.”

Ook daarna is er aandacht voor patiënten en vindt intensieve nazorg plaats door een betrokken team van een verpleegkundig specialist, chirurg, diëtist, fysiotherapeut, psycholoog en zo nodig een internist. Alles met als doel dat patiënten weer op een gelukkig en gezond gewicht komen. Martijnse: “Wij blijven nog vijf jaar na de operatie dichtbij jou staan. Want langdurige, intensieve begeleiding maakt de kans dat je leven blijvend verandert, veel groter.”

Meer weten?Magazine Maatje cover

Heb je ernstig overgewicht en lukt het niet om zelf of met hulp van anderen af te vallen? Het Obesitas Centrum staat dan voor jou klaar. Samen met een vakkundig team van zorgprofessionals begeleiden we jou. We zijn professionele maatjes die dichtbij je staan in je weg naar een gezond gewicht en een gezonde levensstijl.

Lees ook

Beste zorg bij bariatrie

Obesitas Centrum biedt 'Beste zorg'

Voor bariatrische zorg geeft verzekeraar CZ het Obesitascentrum van het ETZ de beoordeling ‘Beste zorg’ voor 2018. Dit is de hoogste categorie die CZ hanteert.