Specialisten ETZ in Dokters van Morgen

8 november 2017

In onze hersenen valt alles samen. Onze kennis, ons denken, emoties en ook ons gevoel. Als hersenen ziek zijn is dat geen pretje. Op dinsdagavond 7 november stonden de hersenen centraal in het tv-programma Dokters van Morgen van AVROTROS. Patiënten en specialisten van het ETZ komen uitgebreid aan bod. 

Presentatrice Antoinette Hertsenberg volgde Parkinson-patiënt Ton den Hertog en ontmoette neurochirurg Guus Beute. Beute voert in de uitzending een Deep Brain Stimulation operatie uit. Door middel van deze operatie is het trillen bij Ton véél minder geworden. Hoe werkt Deep Brain Stimulation? En wat is het?

Deep Brain Stimulation

Deep Brain Stimulation ofwel diepe hersenstimulatie is een behandelmethode waarbij elektroden in de hersenen worden geplaatst. De elektroden geven signalen af, waardoor klachten verminderen. Niet alleen Parkinsonpatiënten zijn geholpen met een Deep Brain Stimulation operatie, ook depressiepatiënten. 

Animatie AVROTROS: Hoe werkt Deep Brain Stimulation?

Zo is ook Ine geopereerd door Beute. Ine vocht jarenlang tegen haar depressies, maar niets hielp. Totdat haar psychiater Peter Notten voorstelde om een Deep Brain Stimulation operatie te ondergaan. Het was voor Ine een geschenk uit de hemel. 

Uitzending gemist?

In de aflevering van Dokters van Morgen komen de hoofdrolspelers allemaal aan het woord. Uitzending gemist? Bekijk het programma hier terug.

Ton wordt geopereerd door Guus Beute