Symposium Nationale Traumadag trekt volle zaal

4 oktober 2017

Op zaterdag 23 september 2017 organiseerde het ETZ en Netwerk Acute Zorg Brabant de vierde editie van de Nationale Traumadag. Deze Traumadag bestond uit een symposium en een publieksdag. Het thema van het symposium was dit jaar: ‘De dag dat mijn leven veranderde’, traumazorg door de ogen van de patiënt. 

Bibi Bakker (links) en Sofie van den Enk


Samen met dagvoorzitter Sofie van den Enk en traumapatiënte Bibi Bakker doorliepen alle aanwezigen het zorgproces van Bibi. Een film vertelde het verhaal van deze patiënte in vogelvlucht: Bibi raakte in 2011 ernstig gewond na een auto-ongeluk op de snelweg A67. Een vrachtauto zag de file waarop Bibi en haar vriendin aansloten niet aankomen en reed in op de auto met de twee inzittenden. 

In dit gedeelte bevindt zich een video. Die is niet zichtbaar omdat de cookies (nog) niet zijn geaccepteerd. Bekijk ons cookiebeleid.

Eerste 90 minuten

Verschillende professionals uit de acute zorgketen deelden hun rol en ervaringen bij de acute opvang van de traumapatiënt. Als eerste nam Rob Boudewijns, ambulanceverpleegkundige bij RAV Brabant-Zuidoost, het woord. Hij vertelde zijn indrukwekkende verhaal over de eerste 90 minuten na Bibi’s ongeval. De zaal dacht actief mee hoe familie snel geïnformeerd kan worden bij een dergelijk ernstig trauma. Een noodoproep activeren via de mobiele telefoon zou hiervoor een oplossing kunnen bieden.

Traumakamer

Daarna vertelde Frank van der Heijden, traumachirurg, over de eerste opvang van Bibi op de traumakamer in het ETZ. Elk traumateamlid heeft een eigen kleur hesje zodat snel zichtbaar is wie welke taak en rol heeft.

Traumachirurg Frank van der Heijden vertelt over de eerste opvang van Bibi op de traumakamer in het ETZ

In het ETZ is 24 uur per dag, zeven dagen per week, een multidisciplinair traumateam beschikbaar voor de opvang van ernstig gewonde patiënten. Vervolgens lichtte Anesthesioloog Gerrit-Jan Noordergraaf toe hoe er, letterlijk door de ogen van de patiënt, gehandeld wordt op de traumatafel.

Revalidatie

Paul Arnold, verpleegkundige van de afdeling Traumachirurgie, gaf aan hoe verpleegkundigen inspelen op de behoeften van de traumapatiënt en diens familie. De overgang van Intensive Care naar verpleegafdeling, waar een-op-een zorg niet meer mogelijk is, is groot. Na de pauze nam Angela Kotsopoulos ons mee naar de zorg op de Intensive Care en het belang van de herkenning en impact van het post-IC syndroom (PICS).

Vervolgens nam revalidatiearts Goran Zemack het woord over en vertelde over het noodzaak om vroegtijdig te starten met het revalidatieproces. Daarnaast ging hij in op de revalidatieperiode na ontslag uit het ziekenhuis en het herstelniveau van traumapatiënten. Psycholoog Jolanda de Vries vertelde vervolgens over wat een trauma met je kan doen en ging in op de psychologische effecten voor de patiënt. Daarnaast gaf ze het belang aan om aandacht te hebben voor lichaam én geest tijdens het herstelproces. 

Paneldiscussie

Het symposium werd afgesloten met een aantal stellingen in een paneldiscussie. Daarin werden verbeterpunten benoemd zoals een aanspreekpunt in het gehele behandeltraject, het delen van patiëntinformatie in de traumaketen en de aandacht voor de persoonlijke impact van de traumaopvang voor de zorgverleners.

Ervaringsverhaal Bibi

Lees ook: "Ik was net een baby van een week oud die niets zelf kon"