Buitenland loopt warm voor Gamma Knife Icon

27 oktober 2017

Een grote groep neurochirurgen, radiotherapeuten en fysici uit het buitenland heeft deze week het ETZ bezocht voor het bijwonen van een meerdaagse workshop over de Gamma Knife Icon. Ze kregen onder anderen van radiotherapeut Patrick Hanssens en neurochirurg Guus Beute uitleg over de toepassingsmogelijkheden van het nieuwe, unieke bestralingsapparaat.

Het Gamma Knife Centrum in het ETZ is wereldwijd een van de eerste centra waar de Icon is geplaatst, vandaar de internationale belangstelling. “Met de Icon kunnen we grote tumoren en tumoren op lastige plekken bestralen, zoals bij de oogzenuw en de hypofyse. Dit biedt alternatieven voor risicovolle operaties”, gaf Guus Beute aan het gezelschap mee.

Met de komst van de Icon is het niet altijd meer nodig een metalen frame op het hoofd van de patiënt te schroeven. De specialisten in het ETZ maken nu ook gebruik van een kunststof, op maat gemaakt masker om het hoofd van de patiënt in de juiste positie te houden. “Omdat dit minder belastend is voor de patiënt, kunnen we nu meerdere dagen achter elkaar bestralen, met kleinere doses”, legde Patrick Hanssens uit.

Demonstratie bij Gamma Knife Icon in ETZ