ETZ start onderzoek nieuwe herniabehandeling

23 augustus 2016

Patiënten die in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg worden geopereerd aan een hernia kunnen deelnemen aan groot landelijk onderzoek. Zij komen dan in aanmerking voor een nieuwe operatietechniek die voor de herniapatiënt minder belastend is. “Die operatie vindt in dagbehandeling plaats, onder lokale verdoving”, zegt neurochirurg dr. Paul Depauw van het ETZ.

Bij de standaard operatietechniek wordt een verticale snee van ongeveer 3 à 5 centimeter in het midden van de rug gemaakt om de oorzaak van de beknelling (de hernia) te verwijderen. Tegenwoordig kan deze operatie ook worden verricht via een veel kleinere snee van minder dan 1 centimeter aan de zijkant van de rug. Dit heet ‘Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie’, kortweg PTED. De chirurg maakt bij deze operatie gebruik van een kleine camera.

Dr. Paul Depauw demonstreert de nieuwe operatietechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van aan kleine camera.

Basispakket

Depauw is enthousiast over de PTED operatietechniek, waarvoor hij speciaal is opgeleid. “Het onderzoek moet uitwijzen of de nieuwe techniek minimaal net zo goed is als de standaard behandeling.” Een PTED-operatie kost ongeveer vijf- tot achtduizend euro en wordt niet door zorgverzekeraars vergoed. Minister Schippers heeft echter voor de periode van het onderzoek PTED voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket. Aan het onderzoek doen ruim zeshonderd patiënten mee. “Van alle patiënten die aan het onderzoek deelnemen wordt de ene helft via de standaard techniek geopereerd en de andere helft via de PTED techniek. De selectie wordt willekeurig gemaakt, door de computer”, verduidelijkt Depauw.

Winst

Jaarlijks worden in Nederland bijna negenduizend mensen geopereerd aan een hernia. Bij deze aandoening drukt een uitstulping van de tussenwervelschijf op een zenuw, met als gevolg uitstralende pijn naar bil en/of been. “Als we met de studie kunnen aantonen dat PTED patiënten sneller op de been helpt, kan dat de samenleving veel winst opleveren. We meten daarom niet alleen de afname van de pijn, maar brengen ook alle kosten in beeld van beide operatietechnieken.” Het gaat daarbij om kosten die variëren van de operatietechniek zelf tot aan het werkverzuim en medicatiegebruik van de patiënt.

Aan de PTED-studie nemen deel: VU Amsterdam, Albert Schweitzer ziekenhuis, Alrijne Ziekenhuis, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Park Medisch Centrum, Rijnstate Ziekenhuis, Erasmus MC, LUMC en Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.

De PTED operatietechniek  is minder belastend voor de patiënt.