ETZ neemt Oncowand in gebruik

2 augustus 2016

Luisteren naar sleutelverhalen van mensen met kanker

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) nam maandag 1 augustus de Oncowand in gebruik. In de Oncowand zijn met een koptelefoon sleutelverhalen van één minuut te beluisteren van mensen met kanker. De wand is te vinden op locatie ETZ Elisabeth naast het Oncologisch Centrum.

Eerbetoon

Bartho Hengst richtte samen met zijn broers Stefan en Peter de Oncowand op. “Mensen kunnen veel kracht putten uit de persoonlijke verhalen van mensen met kanker. We wilden op een respectvolle wijze die verhalen vastleggen. De verhalen in de Oncowand bieden binnen een minuut een indringend verhaal van een verder anoniem persoon. We noemen het bewust ook ‘sleutelverhalen’, omdat het verhaal een ander een bepaald inzicht kan geven.” Volgens Hengst biedt de Oncowand een eerbetoon aan de inzichten en ervaringen van mensen met kanker of die ooit kanker hebben gehad.

Lotgenotencontact

Janny van de Laar, projectleider van het Oncologisch Centrum van het ETZ, is blij met de komst van de Oncowand. “Patiënten putten kracht uit verhalen van anderen. Onze zorg is goed, dat staat buiten kijf. Daarnaast wil het ETZ persoonlijke begeleiding en ondersteuning bieden en lotgenotencontact bevorderen. De Oncowand is hierop een perfecte aanvulling.”

De Oncowand blijft drie maanden staan in het ETZ, locatie ETZ Elisabeth. Stichting Oncowand (www.oncowand.nl) wil samen met het Oncologisch Centrum meer verhalen van patiënten verzamelen, onder andere door het organiseren van een bijeenkomst in september. Reacties zijn welkom via oncologischcentrum@etz.nl.

Oprichter Bartho Hengst opent samen met Janny van de Laar en Joke Muijsers van het Oncologisch Centrum de Oncowand op locatie ETZ Elisabeth.