Masterclass voor ziekenhuiskoks ETZ

23 juni 2016

Meesterkok Soenil Bahadoer heeft een inspirerende masterclass gegeven aan de ziekenhuiskoks van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. “Dit is een fantastische opsteker voor ons keukenteam.”

Het is er de koks van het ETZ veel aan gelegen om de kwaliteit van het eten hoog te houden. Door lekker eten neemt de eetlust van patiënten toe en genezen ze sneller. Daarom nodigden ze topchef Soenil Bahadoer van tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen uit om een masterclass te geven. Als vakbroeders onder elkaar gaf hij de keukenbrigade van het ziekenhuis tips en trucs om de gerechten nóg meer smaak en beleving te geven.

Meesterkok Soenil Bahadoer geeft de koks van het ETZ tips en trucs

Eerste kennismaking

Het was voor Bahadoer de eerste kennismaking met een ziekenhuiskeuken. Hij maakte ter plekke gerechten om de koks te inspireren en liet hen proeven van zijn smaakbelevenissen. Met charme en flair liep hij kriskras door de keuken en proefde uit alle pannen.

Bahadoer: “Het valt me op dat er goed op smaak gekookt wordt. Dat had ik niet verwacht. Ik wil de reputatie van het ziekenhuis op culinair gebied graag verder uitbouwen. Zo kan er bijvoorbeeld nog meer uit de presentatie van de vers gekookte maaltijden gehaald worden. Koken doe je met liefde, durf en passie, ook dat wil ik de koks meegeven.”

Vers bereid

De elf koks van het ETZ – die jaarlijks verschillende prijzen in de wacht slepen – weten hun ‘gasten’ dagelijks te verwennen met hun kookkunsten. De maaltijden worden vers in eigen keuken van het ziekenhuis bereid. “Patiënten zijn nu al zeer te spreken over het eten in het ziekenhuis, we worden beoordeeld met een dikke acht. Dit niveau willen we vasthouden en verbeteren”, aldus Eline Vermeulen, hoofd productgroep Voeding & Catering.

Autoriteit

“We waren toch wel een beetje gespannen, hij is immers een autoriteit op ons vakgebied”, vertelt tweede kok Jaap Theeuwes verguld. Samen met zijn collega’s neemt hij de kookkunsten van de topchef ter harte. “Want als je met passie kookt, proef je dat terug in het eten. Dit is een fantastische opsteker voor ons keukenteam.”

Voedingsziekenhuis

Het ETZ wil zich van andere ziekenhuizen onderscheiden op het gebied van eten, bewegen en geneesmiddelen. Het ziekenhuis wil hét voedingsziekenhuis van Nederland worden.
De gedachte hierachter is dat patiënten sneller genezen door gezond eten en goede beweging. Bovendien wijst onderzoek uit dat voeding en medicijnen raakvlakken hebben.

Om de behandeling van patiënten veiliger te maken en te verbeteren worden medicatie en voeding steeds meer op elkaar afgestemd. Bijwerkingen van medicijnen bijvoorbeeld kunnen hierdoor afnemen of zelfs worden voorkomen.