Symposium ‘Kiezen, dat doen we hier samen’ in ETZ

8 maart 2016

Patiënt kiest samen met arts behandeling

Een interactieve website die patiënten met kanker helpt om samen met hun specialisten de goede behandeling te kiezen. Dat is kort samengevat de ‘Keuzehulp’. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) houdt maandag 4 april het symposium ‘Samen kiezen, ETZ maak het mogelijk’. Artsen delen dan hun ervaringen van het werken met de Keuzehulp. Het symposium vindt vanaf 16.30 uur plaats in de aula van het ETZ, op de locatie Elisabeth (Hilvarenbeekseweg 60 in Tilburg).

De Keuzehulp is een online tool die patiënten ondersteunt bij het kiezen van de best passende behandeling. Inmiddels zijn drie Keuzehulpen gelanceerd, twee voor urologie en één voor mammacare (borstkankerzorg). Uroloog Paul Kil: “De tool biedt belangrijke informatie. De patiënt kan thuis rustig thuis alles over de diagnose en de behandelopties lezen en bekijken.”

Vervolgens beoordeelt de patiënt een aantal stellingen. Met een schuifknop kan de patiënt aangeven hoe belangrijk elke stelling voor hem is. Kil: “Hierdoor begrijpt de patiënt na gebruik van de Keuzehulp beter wat de gevolgen zijn van de behandeling, waarvoor hij uiteindelijk samen met de arts kiest.”

Mammachirurg Patricia Jansen gebruikt de Keuzehulp om patiënten optimaal te informeren over alle behandelingsmogelijkheden.

Meer inzicht

“We laten aan de patiënt zien dat de goede keuze maken niet altijd gemakkelijk is, maar dat je met deze hulp beter geïnformeerd kunt kiezen. Zo weet de patiënt wat alle opties zijn”, aldus Patricia Jansen, mammachirurg in het ETZ.

"De tijd van diagnose tot behandeling van borstkanker is kort, patiënten hebben daardoor soms het gevoel dat het allemaal te snel gaat voor een weloverwogen keuze. Met de Keuzehulp krijgen zij meer inzicht in het behandelingsproces. Patiënten zijn zo beter voorbereid”, zegt Jansen.

Paludanus Prijs

Het ETZ loopt met de Keuzehulp landelijk voorop. Het ziekenhuis is met het project ‘Samen Kiezen’ genomineerd voor de Univé Paludanus Prijs 2015. De genomineerden krijgen op 18 april de kans om de jury te overtuigen van hun innovatieve zorgidee en maken kans op een geldprijs van 15.000 euro. Dit bedrag wil het ETZ gebruiken voor verdere implementatie van de Keuzehulp

Programma symposium

16.30 uur Inloop
17.00 uur Opening door uroloog Paul Kil (dagvoorzitter)
17.05 uur Perspectief ETZ door Bart Berden, voorzitter RvB/Hoogleraar UVT
17.20 uur Perspectief onderzoek en wetenschap door Sandra van Dulmen, Nivel
17.40 uur Perspectief cliënten ETZ door Hans Roemeling, voorzitter Cliëntenraad
17.50 uur Perspectief Cliënten door Heleen Post, manager Kwaliteit NPCF
18.05 uur Perspectief zorgverzekeraar CZ door Hans Agten, manager Kwaliteit CZ
18.20 uur Pauze met maaltijd
18.50 uur Verassing en fotomoment
19.00 uur Presentatie Keuzehulpen door uroloog Paul Kil en mammachirurg Patricia Jansen
19.20 uur Paneldiscussie o.l.v. Patricia Jansen en Paul Kil
20.00 uur Afronding