Nieuw type hartapparaatje

19 januari 2016

Het is voor het eerst, dat een 53-jarige patiënt een onderhuidse defibrillator kreeg op locatie ETZ TweeSteden. “Deze patiënt vroeg zelf om het implanteren van dit nieuwe type hartapparaatje”, vertelt cardioloog dr. Muntinga. Het hartapparaatje (S-ICD) zorgt voor een normaal functionerend hart door elektrische puls.

Anders dan bij een gewone ICD hoeft een S-ICD geen draden in het hart te hebben om te kunnen functioneren. Hierdoor blijven het hart en de bloedvaten onaangetast en worden mogelijke complicaties zoals bijvoorbeeld draadbreuk of infecties in de bloedbaan vermeden. Dr. Muntinga: “De nieuwe S-ICD techniek is met name geschikt voor patiënten waarbij een genetische hartziekte is vastgesteld. Bij deze mensen kan een S-ICD een plotse hartstilstand voorkomen.”

Cardioloog dr. Muntinga toont de S-ICD die hij voor het eerst bij een patiënt heeft geïmplanteerd.

Elektrische puls

De S-ICD wordt onder de linker oksel geïmplanteerd, waarbij een elektrode net onder de huid op het borstbeen wordt geplaatst. Als de S-ICD een gevaarlijk hoog hartritme registreert, stuurt het een elektrische puls naar het hart om het normale ritme te herstellen. “De S-ICD heeft als voordeel dat het apparaatje relatief gemakkelijk ingebracht of verwijderd kan worden”, zegt Muntinga. “Maar de patiënt moet wel over een stevig postuur beschikken om de S-ICD goed te kunnen plaatsen.”

Beperkt aantal ziekenhuizen

De S-ICD techniek is enkele jaren geleden ontwikkeld en wordt nu in een beperkt aantal ziekenhuizen aangeboden. Dr. Muntinga werd bij zijn eerste S-ICD operatie geassisteerd door dr. Bracke van het Catharina Ziekenhuis. “Samen met mijn directe collega’s, de ICD-cardiologen Widdershoven, Pronk en Van der Kley gaan we nu bekijken hoe we de S-ICD techniek een plek kunnen geven in ons zorgaanbod.”

Jaarlijks komen ongeveer 5 à 6 patiënten in Tilburg in aanmerking voor een S-ICD. De patiënt kan in de meeste gevallen zelf kiezen welk type systeem hij geïmplanteerd wil hebben. De keuze wordt in samenspraak met de arts gemaakt.