ETZ expertisecentrum voor hersenaandoeningen

10 december 2015

Patiënten met hersentumoren en vaatafwijkingen in de hersenen zijn bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in uitstekende handen. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wees het Tilburgse ziekenhuis aan als nationaal expertisecentrum.

“We zijn nu officieel erkend als supergespecialiseerd centrum voor hersentumoren en vaatafwijkingen in de hersenen. Om voor de erkenning in aanmerking te komen, moesten we aantonen ook echt de expertise in huis te hebben en dat we kwalitatief hoogstaande zorg leveren”, licht neuroloog Cees Tijssen het besluit toe.

Neuroloog Cees Tijssen (l.) en neurochirurg Bram van der Pol zijn trots op de erkenning van het ETZ als nationaal expertisecentrum.

Uniek

De erkenning als nationaal expertisecentrum is uniek voor een niet-academisch ziekenhuis. “Het bevestigt de excellente kwaliteit van ons Neurocentrum waar neurologen, neurochirurgen en neuroradiologen samenwerken. Patiënten hoeven dus niet uit te wijken naar een academisch ziekenhuis voor de behandeling van deze hersenziekten”, aldus de beoordelingscommissie voor de landelijke erkenning van expertisecentra.

Zeldzame ziekte

Jaarlijks worden 150 patiënten met hersentumoren en 200 patiënten met vaatafwijkingen in de hersenen (zoals aneurysma’s) behandeld in het ETZ. Deze behandelingen vereisen een grote mate van specifieke expertise van diverse specialisten, zoals neurologen, neurochirurgen, neuroradiologen, neuropathologen, radiotherapeuten en oncologen. De relatief lage aantallen maken deze hersenaandoeningen tot een zeldzame ziekte.

Voor patiënten met een zeldzame ziekte is een erkend expertisecentrum van grote meerwaarde omdat ze juist daar de beste zorg krijgen. “Dit keurmerk bevestigt de kwaliteit van onze zorg voor deze patiënten. Voor hen betekent een erkend expertisecentrum dat ze weten dat ze bij ons aan het goede adres zijn. Wij hebben alle kennis en kunde in huis voor deze zeldzame, hoogcomplexe ziektebeelden”, vertelt neurochirurg Bram van der Pol.

Expertise

De erkenning geldt voor de duur van een jaar. Om de erkenning voor de langere termijn te behouden, gaat het ETZ meer wetenschappelijk onderzoek doen naar deze hersenaandoeningen en meer samenwerken met patiëntenorganisaties. Met de huidige erkenning kan het ETZ zich aansluiten bij een Europees netwerk voor zeldzame ziekten.