Gratis hiv-test in Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

23 november 2015

Uitslag is binnen twintig minuten bekend

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) geeft iedereen de gelegenheid om een hiv-sneltest te doen. Op dinsdag 1 december nemen ‘verpleegkundig consulenten hiv’ gratis en anoniem hiv-testen af, op de locatie  St. Elisabeth. "Het is belangrijk dat een hiv besmetting op tijd wordt ontdekt en behandeld."
 
Veel mensen die geïnfecteerd zijn met hiv zijn zich daar niet van bewust. Een deel van hen ontdekt het pas als zij ernstig ziek zijn en aids hebben ontwikkeld. "Het is belangrijk dat de ziekte op tijd wordt ontdekt en behandeld. Het is nooit te laat om je te laten testen", vertelt Bernadette van de Ven, ‘verpleegkundig consulent hiv’. "Door je te laten testen op hiv, zorg je niet alleen voor je eigen gezondheid maar ook voor die van de mensen om je heen. Je kunt maatregelen nemen om infectie van anderen te voorkomen. Iedereen heeft de verantwoordelijkheid te zorgen voor zijn eigen gezondheid en die van anderen, in het bijzonder voor die van zijn of haar seksuele partners."

Verpleegkundig hiv-consulent Brigitte de Kruijf neemt een hiv-sneltest af bij een patiënt.

Wereld Aids Dag

Op dinsdag 1 december is het Wereld Aids Dag. Als grootste hiv-behandelcentrum buiten de Randstad besteedt het ETZ dit jaar weer aandacht aan deze dag door gratis hiv-testen af te nemen. De test wordt snel en discreet afgenomen met een vingerprik en de uitslag is binnen twintig minuten bekend. De test is bedoeld voor iedereen die twijfelt over zijn of haar hiv-status. Direct na de test geeft een ‘verpleegkundig consulent hiv’ desgewenst aanvullende informatie en biedt samen met de internist-infectioloog nazorg bij een eventueel positieve uitslag.

Afspraak maken

Een afspraak maken voor een gratis anonieme hiv-test op dinsdag 1 december kan vanaf heden tot en met vrijdag 27 november tussen tussen 09.00 en 16.00 uur via telefoonnummer 06-49 12 99 14. De test wordt afgenomen op de locatie St. Elisabeth (Hilvarenbeekseweg 60, Tilburg), poli Interne Geneeskunde, route 25.

Behandelcentrum

De internist-infectiologen en ‘verpleegkundig consulenten hiv’ van het hiv-behandelcentrum in het ETZ behandelen ruim 950 hiv-geïnfecteerden. De patiënten zijn van alle leeftijden (van 18 tot 80 jaar), komen uit alle lagen van de bevolking en hebben meer dan 50 verschillende nationaliteiten.

Hiv

Hiv is het virus dat het afweersysteem aantast. Allerlei micro-organismen maken bij een verzwakt afweersysteem meer kans om iemand ziek te maken. Het hiv-virus zit in bloed, sperma en voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk. Alleen een hiv-test wijst uit of je hiv onder de leden hebt. Hiv is goed te behandelen, maar hoe eerder het bekend is hoe beter. Zonder behandeling met medicijnen krijgt iemand uiteindelijk aids.