Tilburgse MDL-artsen behandelen patiënten met een cyste

11 september 2015

MDL-artsen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) hebben voor het eerst in Tilburg bij een patiënt met alvleesklierontsteking een succesvolle transgastrische drainage van een cyste uitgevoerd, door middel van een endo-echografie. "We hoeven patiënten die voor deze ingreep in aanmerking komen, voortaan niet meer door te verwijzen naar UMC Utrecht of Erasmus MC in Rotterdam."

Na een alvleesklierontsteking kunnen cysten (zwellingen) ontstaan. Dit zijn holtes gevuld met ontstekingsvocht, die veel pijn veroorzaken. Door studie, training en de aanschaf van hulpmiddelen, waaronder een speciale holle naald, kunnen deze holtes voortaan in Tilburg worden geleegd (drainage). "Het is een complexe ingreep", vertelt MDL-arts Robert Laheij. "De procedure wordt over het algemeen alleen door een beperkt aantal ziekenhuizen uitgevoerd." Samen met collega MDL-arts Geert Dodemont hielp hij de eerste patiënt in Tilburg van deze cysten af.

De MDL-artsen Robert Laheij (l.) en Robert Dodemont volgen via het beeldscherm een inwendig kijkonderzoek.

Maag

Via de mond gaat een endoscoop (kijkbuisje) naar de maag. De cysten zijn vaak goed vanuit de maag te bereiken, omdat zij tegen de maagwand liggen. De naald maakt een gaatje in deze wand en prikt vervolgens de cyste aan. Laheij: "Het ontstekingsvocht verplaatst zich naar de maag en wordt vervolgens op natuurlijke wijze afgevoerd."

Alcohol

De grootste veroorzakers van een pancreatitis (alvleesklierontsteking) zijn galstenen en alcoholconsumptie. Een paar procent van de mensen met een pancreatitis krijgt naderhand last van cysten. Deze kunnen erg variëren in grootte. Bij de eerste patiënt in Tilburg werd maar liefst 2,5 liter ontstekingsvocht uit de cyste verwijderd. "Een paar dagen na de operatie liep deze man weer fluitend over straat", aldus Laheij. De arts verwacht per jaar zo'n tien patiënten te kunnen helpen via deze ingreep.