Complexe gynaecologische kankeroperaties in Catharina

15 september 2015

De ingewikkelde operaties bij patiënten met gynaecologische kanker in Brabant worden vanaf september geconcentreerd in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Wat niet wijzigt is dat de vrouwen voor de zorg en de nabehandeling onveranderd terecht kunnen in hun eigen vertrouwde ziekenhuis.

Het Catharina Ziekenhuis en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) waren gezamenlijk het verwijscentrum voor complexe gynaecologische kanker voor vijf andere Brabantse ziekenhuizen*. Maar door strengere kwaliteitseisen en het aanscherpen van de volumenormen is het noodzakelijk om deze zorg in één ziekenhuis te concentreren. Het Catharina Ziekenhuis wordt hiermee het regionale expertisecentrum voor gynaecologische kanker in nauwe samenwerking met de zes andere Brabantse ziekenhuizen, waaronder het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.

Eigen ziekenhuis

Vrouwen met gynaecologische kanker kunnen in de regio voor hun behandeling altijd terecht in het eigen ziekenhuis. Wanneer een bepaalde complexe operatie onvermijdelijk is, worden zij voor de operatie verwezen naar het Catharina Ziekenhuis. De nabehandeling vindt daarna weer plaats in het eigen vertrouwde ziekenhuis.

"Wij kunnen door deze concentratie van zorg ook in de toekomst blijven voldoen aan de steeds strenger wordende volumenormen en kwaliteitseisen. Daarmee is de continuïteit van zorg voor deze specifieke patiëntengroep  in de provincie Brabant gegarandeerd," aldus gynaecoloog dr. Dorry Boll. Met het verplaatsten van de gynaecologische complexe ingrepen naar het Catharina Ziekenhuis komen twee gespecialiseerde artsen en een verpleegkundige over van het ETZ.

Stijging

Er zijn zes verschillende soorten gynaecologische kanker; baarmoederhalskanker, eierstokkanker, schaamlipkanker,  baarmoederkanker, eileiderkanker en vaginakanker. De komende vijf jaar zal het aantal vrouwen dat te maken krijgt met een vorm van gynaecologische kanker toenemen.

Voor baarmoederkanker wordt zelfs een stijging verwacht van 40 procent. Volgens KWF Kankerbestrijding hebben in 2020 ongeveer 19 duizend vrouwen baarmoederkanker. Het aantal vrouwen met eierstokkanker neemt in die periode ook toe. Alleen het aantal vrouwen met baarmoederhalskanker neemt als gevolg van de landelijke vaccinatie af tot ongeveer 3600 patiënten.

*Het gaat om het Amphia Ziekenhuis in Breda, het St.Anna Ziekenhuis in Geldrop, het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg/Waalwijk, het Elkerliek ziekenhuis in Helmond, het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven.