Humanitaire hulp Oekraïne, de noodzaak blijft

20 mei 2015

Jeannet de Graaf, bestuurslid TweeSteden over de grenzen, vertrok 2 mei 2015 naar het oncologisch kinderziekenhuis in Lviv, Oekraïne. Inmiddels is ze terug. Lees haar indrukwekkende reisverslag.

Op 2 mei stond een volgepakte ambulance gereed voor vertrek. De ambulance is afkomstig van de Ambulance groep Rotterdam-Rijnmond (Biosgroep) en bestemd voor het oncologisch kinderziekenhuis in Lviv, Oekraïne. De inhoud komt van het TweeSteden ziekenhuis (TSz). Denk hierbij aan verbandmaterialen, handschoenen, scharen, spuitjes maar ook een echoapparaat. Het kinderziekenhuis wordt sinds 20 jaar ondersteund door TweeSteden over de grenzen.

Een autoreis naar de Oekraïne gaat niet zonder voorbereiding. Uitgebreide schenkingsdocumenten van alles wat je meeneemt. Documenten van de begunstigde die aangeeft het ook daadwerkelijk te accepteren. Alles voorzien van stempels, stempels en nog eens stempels. Reservekopieën van alle documenten, je paspoort, extra kopieerpapier (het kan bij de grens namelijk op zijn). En vooral veel geduld meenemen.

 De tocht startte zonnig en dit bleef ook zo. De ambulance en de chauffeur reden geweldig en dan bereik je in 12 uur rijden het zuiden van Polen. De volgende dag volgt dan nog de laatste 250 km, waarbij de grens de grootste uitdaging is. Echter deze keer werden we door alle jonge douanebeambten vriendelijk begroet en geholpen. In no time, anderhalf uur, waren we over!

In principe kan men in het ziekenhuis alles gebruiken en is men bijzonder blij met wat we brengen. Door de oorlog in het land is ook het ziekenhuisbudget fors ingekort. Zo is er een tekort aan medicijnen, medische apparaten en worden salarissen soms niet of voor de helft uitbetaald. Patiënten wachten vaak langer om naar de arts te gaan. Een bezoek aan de arts kost geld. Een bijdrage voor de arts en je koopt de infuusnaald waarmee je geprikt wordt, de verbandmaterialen of het ECG-papier.

Hoe gewoon een ambulance in Nederland ook is, in de Oekraïne blijft het een bijzonder ding. Zeker met alle functionaliteiten die in zo’n wagen zitten. De gift trok de aandacht van de media in Lviv. Het oncologisch kinderziekenhuis is zeer blij en verwacht er veel zieke kinderen mee te vervoeren (die anders in een taxi worden vervoerd, hoe ziek ze ook zijn).
 
Ambulance in Oekraïne

Een andere reden van mijn reis was het doorspreken van het project renovatie centrale sterilisatie afdeling (CSA). In de afgelopen twee jaar is in Nederland door meerdere partijen geld ingezameld voor het project en zijn de renovatieplannen getoetst in het TSz. Op de laatste dag van het bezoek is het contract voor de aanschaf van de autoclaven getekend. Eindelijk worden de 40 jaar oude apparaten vervangen. Wanneer in september het kinderziekenhuis 25 jaar bestaat, hopen we een compleet ingerichte CSA te zien. Wordt vervolgd.

De stad Lviv ligt dicht tegen de Poolse grens, dus ver weg van het front. Dat maakt echter niet dat je niets van de oorlog merkt. Oude legervoertuigen in de stad worden ingezet om aandacht te trekken en geld in te zamelen voor de slachtoffers. Jonge mannen die compleet verdwaasd rondlopen. Zij hebben na de mobilisatie-oproep aan het front gevochten. Vluchtelingen uit het oosten die zonder werk en inkomen hier en daar autoruiten intikken of huizen leeghalen. Op de televisie worden de oorlogsbeelden uitgezonden. Wat de mensen van de Russen vinden is duidelijk.

Een bezoek aan de Oekraïne zet je weer met twee benen op de grond. Wij hebben onze problemen maar voor echte problemen moet je daar zijn. Het oncologisch kinderziekenhuis wordt sinds 20 jaar ondersteund met middelen en kennis door TweeSteden over de grenzen en dat blijft noodzakelijk. Gelukkig kunnen wij dat doen.

De reis is mede mogelijk gemaakt door: Bios Groep Rotterdam, Lucendie Stichting, St Humanitaire hulp kinderen Oekraïne en chauffeur van Empel.

Jeannet de Graaf, Bestuurslid Twee Steden over de grenzen