Laat gratis uw huid checken

21 april 2015

De landelijke Huidkankerdag vindt dit jaar plaats op zaterdag 30 mei, van 10 tot 13 uur. Op die dag kunnen mensen gratis hun huid laten checken op de locatie TweeSteden Tilburg (Dr. Deelenlaan 5) van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. De dermatologen dr. Bastiaens en dr. Dankerlui controleren de huid op verdachte plekjes. Dit onderzoek duurt slechts circa vijf minuten.

De Tilburgse dermatologen doen dit vanuit een groeiende zorg om het almaar stijgend aantal gevallen van huidkanker. Let op: voor het checken van uw huid moet u zich wel vooraf inschrijven, via de website www.huidkankerdag.nl. Door het grote aantal aanmeldingen is het helaas niet meer mogelijk  om in te schrijven voor de locatie TweeSteden Tilburg.

Cijfers en gevolgenVroegtijdige herkenning van huidkanker geeft de grootste kans op genezing.

Naast de huidcheck krijgen bezoekers informatie over hoe zij het beste hun huid kunnen beschermen én zelf controleren. Dermatoloog Maarten Bastiaens: "Het is een goede zaak dat we mensen stimuleren regelmatig zelf hun huid te controleren, om zo huidkanker in een vroeg stadium te ontdekken. Vroegtijdige herkenning geeft de grootste kans op genezing. Daarnaast zijn bewustwording en preventie belangrijke doelstellingen. We kunnen niet genoeg blijven hameren op de noodzaak van een goede bescherming van de huid tijdens zonnen, recreëren, sporten of werken." 

Die noodzaak wordt bevestigd door het sterk toenemende aantal mensen met huidkanker. In tien jaar tijd is het aantal mensen dat voor het eerst de diagnose huidkanker krijgt verdrievoudigd van 15.000 naar meer dan 45.000 personen per jaar. Vooral onder 60-plussers is het aantal doden door deze ziekte gestegen. Gezien hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke UV stralen van de zon. Bovendien waren er in hun jeugd geen voorlichtingscampagnes over de gevaren van zonlicht.

Huidkanker is een chronische ziekte: eenmaal huidkankerpatiënt, altijd huidkankerpatiënt. Huidkanker eist steeds meer slachtoffers. In 2000 overleden in Nederland 470 patiënten aan de ziekte, nu zijn het er jaarlijks ongeveer duizend.

Zonnebanken: risico's

Onderzoek toont aan dat het gebruik van de zonnebank een extra risico op huidkanker geeft. Maatschappelijke aandacht voor de negatieve gevolgen van overmatige UV-blootstelling moet zorgen voor een grotere bereidheid om te stoppen met het gebruik van de zonnebank. Aanpassing van de regelgeving voor het gebruik van de zonnebank is wenselijk met als doel: een betere controle van de toegangsbeperking voor jongeren en de verplichte informatievoorziening.

Informatieavond huidkanker

Op de locatie St. Elisabeth (Hilvarenbeekseweg 60 in Tilburg) vindt dinsdag 26 mei van 19.00 tot 21.00 uur een informatieavond over huidkanker plaats. De dermatologie verpleegkundigen Wendy Huijbregts en Barbara Horvers geven dan uitleg over de verschillende soorten huidkanker en hoe je ze kunt herkennen en behandelen. Ze vertellen hoe de kans op het krijgen van huiskanker kan worden verkleind. Ook is er aandacht voor zonbescherming en de fabels en feiten rondom het gebruik van zonnebrandmiddelen.