TraIT platform verwelkomt duizendste onderzoeker

14 januari 2015

De duizendste onderzoeker, werkzaam in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, heeft zich voor de verwerking van onderzoeksresultaten aangemeld voor TraIT. Dit is een IT-platform van en voor operationele biomedische onderzoeksprojecten met omvangrijke databestanden (‘ big data’).

TraIT biedt een gemakkelijke en toegankelijke manier van verzameling, analyse, archivering, verspreiding en beveiliging van gegevens en versnelt daardoor innovaties in de medische zorg, met uiteindelijk betere gezondheidszorg tegen lagere kosten als resultaat. TraIT is een Nederlands publiekprivaat samenwerkingsverband met dertig partners.

Chemokuren

De duizendste onderzoeker in TraIT, Peggy Langenhoff, werkt vanuit het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg mee aan een groots opgezet onderzoek. Peggy Langenhoff, research coördinator Interne Geneeskunde: “Mijn collega’s en ik werken aan een verbeterde samenstelling van chemokuren voor patiënten met een vorm van hoofd-halskanker.” Dit specifieke onderzoek, de Commence-studie genaamd, is geïnitieerd door Dr. C. van Herpen, internist-oncoloog in het Radboudumc in Nijmegen. Naast het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis werken nog acht andere ziekenhuizen mee aan de Commence-studie. Het onderzoek wordt op iedere locatie op identieke wijze verricht, de gegevens op identieke wijze verzameld en op dezelfde manier ingevoerd in software applicaties via TraIT infrastructuur. En uiteindelijk worden de gegevens met andere onderzoekers gedeeld.

Peggy Langenhoff is research coördinator in het Elisabeth-TweeSteden ZiekenhuisPeggy Langenhoff (rechts) ontvangt een voucher voor een gratis cursus om een Case Report Form te bouwen

Studies

Modern biomedisch onderzoek vereist grote aantallen patiëntgegevens om uitspraken te kunnen doen over de effectiviteit van nieuwe behandelingen. Patiëntgegevens verzamelen gebeurt in langdurige en kostbare klinische studies, waar de Commence-studie er één van is. Dit soort landelijke samenwerkingsprojecten waren voorheen op zichzelf aangewezen voor het inrichten van de IT systemen. Met de komst van TraIT kan veel meer gebruik gemaakt worden van standaardoplossingen die gezamenlijk ingericht en beheerd worden.

Jaren tijdwinst

Gerrit Meijer, Principal Investigator van TraIT en hoogleraar Pathologie aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam zegt: “Het is fantastisch dat de duizendste onderzoeker zich heeft aangemeld. De kracht van samenwerking wordt door steeds meer onderzoekers herkend. Ik durf te stellen dat zo’n krachtenbundeling kan leiden tot járen tijdwinst bij de introductie van nieuwe diagnostiek- en behandelmethodes die uiteindelijk leiden tot betere en efficiëntere gezondheidszorg.”

Al meer dan 150 studies met gegevens van duizenden patiënten maken inmiddels gebruik van TraIT IT systemen voor het bewaren, integreren en analyseren van hun gegevens. Door deze krachtige samenwerking op het gebied van IT kan ook optimaal aandacht besteed worden aan organisatorische aspecten zoals privacy en support.

Ambitieus project

TraIT is een ambitieus Nederlands project om een IT-infrastructuur voor translationele geneeskunde te ontwikkelen: voor de vertaling van wetenschappelijke ontdekkingen naar toepassingen voor de patiënt. TraIT ging in 2011 van start en is een project van het Nederlandse pulbliek-private samenwerkingsverband Center for Translational Molecular Medicine (CTMM), gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven. Het TraIT project maakt bij voorkeur gebruik van bestaande standaards en softwareplatforms en verkiest indien mogelijk open source software. TraIT telt momenteel dertig partners, waaronder alle Universitair Medische Centra van Nederland, Philips, Netherlands eScience Center, The Hyve en een aantal mkb bedrijven. Ook de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding hebben zich als partner aangesloten. Binnen TraIT wordt ook al samengewerkt met onderzoeksgroepen op internationaal niveau.