Darmkankercentrum

Dikke darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. Als darmkanker in een vroegtijdig stadium wordt opgespoord, is het goed te behandelen en bestaat een goede kans op genezing.

Het ETZ is een van de grootste centra in Nederland voor de behandeling van darmkanker. We hebben daarom veel ervaring. Ons team bestaat uit artsen, verpleegkundigen, physician assistants en verpleegkundig specialisten. Zij zetten zich in om onze patiënten de beste behandeling te geven. We betrekken de patiënt daarbij nauw bij zijn behandeltraject, door met hem of haar alle mogelijkheden van tevoren goed te bespreken en samen te kiezen voor de best passende behandeling.

Zorgpad darmkanker

Bij de behandeling van dikke darmkanker werken diverse zorgverleners samen om jou de beste zorg te bieden. De zorg is vastgelegd in een zorgpad. Daarin staan alle afspraken en onderzoeken volgens de meest recente richtlijnen. Het zorgpad geeft houvast in het tijdspad en planning van het moment dat je hoort dat je dikke darmkanker hebt wordt tot aan je behandeling. Als patiënt heb je een vast aanspreekpunt die weet hoe jouw zorgtraject eruitziet.

In dit gedeelte bevindt zich een video. Die is niet zichtbaar omdat de cookies (nog) niet zijn geaccepteerd. Bekijk ons cookiebeleid.

Diagnostiek

Tumoren in de dikke darm worden meestal opgespoord met een kijkonderzoek van de dikke darm: een coloscopie. Wanneer de endoscopist een tumor in de dikke darm ontdekt, vindt daarna aanvullend onderzoek plaats. 

Coloscopie

Heb je klachten die passen bij dikke darmkanker of vraagt de test uit het bevolkingsonderzoek om verder onderzoek? Dan krijg je een afspraak in het ziekenhuis voor een kijkonderzoek van de dikke darm. Voor dit onderzoek drink je laxeerdrank om de dikke darm helemaal ‘leeg’ te maken. 

Vooraf krijg je een digitale module en/of folder. Zo ben je goed voorbereid op het onderzoek. De endoscopist kijkt met een flexibele slang met aan het einde een kijker en een lampje via de anus in de dikke darm en spoort eventuele afwijkingen op. (Kleine) poliepen worden vaak meteen tijdens het onderzoek weggehaald. 

We willen natuurlijk niet dat het onderzoek ongemakkelijk of pijnlijk is voor je. Daarom krijg jij een roesje (sedatie) via een infuusnaaldje. Dit is een rustgevend middel waarvan je slaperig wordt en werkt als pijnstiller. 

Als uit het onderzoek komt dat je dikke darmkanker hebt, dan krijg je daar snel meer informatie over. We doen dan verder onderzoek en bespreken daarna met jou het behandelplan.

Pathologie/weefselonderzoek

De endoscopist kan bij afwijkingen tijdens de coloscopie stukjes weefsel (een biopt) afnemen voor verder onderzoek. Onder een microscoop zien we dan of de darm ontstoken is of kankercellen bevat. Verder worden alle verwijderde poliepen opgestuurd naar de patholoog en microscopisch onderzocht.

Heel soms wordt in de poliep beginnende dikke darmkanker ontdekt. Vaak is de poliep verwijderen voldoende. Soms is het bij een kwaadaardige poliep nodig om extra onderzoek te doen en kan een aanvullende behandeling volgen. 

Bloedonderzoek

Tijdens je behandeling krijg je een bloedonderzoek. Een van de dingen die we onderzoeken is de CEA-waarde. CEA betekent Carcino-embryonaal-antigeen. Dit is een tumormarker: een stof in het bloed die wijst op de aanwezigheid van kanker. CEA is niet specifiek voor dikke darmkanker. Ook bij andere soorten kanker kan de CEA-waarde verhoogd zijn. 

Het komt ook voor dat er bij een normale CEA-waarde toch sprake is van (darm)kanker. Naast bloedonderzoek is er dus altijd ander onderzoek nodig om aan te tonen dat er sprake is van (darm)kanker of uitzaaiingen.

CT-scan

Om te weten of de dikke darmtumor in andere organen is doorgegroeid en of er uitzaaiingen naar de lymfeklieren of andere organen zijn, wordt een CT-scan gemaakt. Een CT-scan kan heel precieze röntgenfoto’s maken van de organen en weefsels.

Een CT-scan maakt foto’s van dwarsdoorsneden van het lichaam. Dat gebeurt met röntgenstralen. Om de beelden zo duidelijk mogelijk te krijgen, is vaak contrastvloeistof nodig. Deze wordt toegediend via een infuusnaaldje in een ader in de arm. 

MRI-scan

Bij endeldarmkanker vindt ook een MRI-scan van de endeldarm plaats. Hiermee wordt de precieze plaats en grootte van de tumor bepaald en wordt eventuele aantasting van omliggende organen en lymfeklieren vastgesteld. Bij een MRI-onderzoek wordt gebruikgemaakt van een sterk magneetveld in combinatie met radiogolven. 

Multidisciplinair Overleg

Is dikke darmkanker vastgesteld? Dan worden de uitslagen van de onderzoeken besproken in een multidisciplinaire oncologiebespreking. Bij dit overleg zijn onder andere de maag-darm-leverarts, chirurg, oncoloog, radiotherapeut (bestralingsarts), radioloog, patholoog, nucleair geneeskundige, physician assistants en verpleegkundig specialisten aanwezig.

Na dit overleg bespreken we op de polikliniek MDL (Maag- Darm- en Leverziekten) samen met jou het behandelplan.

Multidisciplinair overleg

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen voor dikke darmkanker. De plaats van de tumor in de darm bepaalt de behandeling. Bij dikke darmkanker vindt meestal een operatie plaats. Bij endeldarmkanker kan er een combinatie van behandelmethoden nodig zijn.

Behandelinformatie darmkanker

Darm

Darmkanker

Darmkanker is kanker aan de darmen. Bij darmkanker zijn de klachten en symptomen erg afhankelijk van de plaats van de tumor.

Behandeling van darmkanker

Darmkanker behandeling

Bij de behandeling van dikke darmkanker bieden we jou de beste zorg. De soort behandeling is erg afhankelijk van de uitgebreidheid en de plaats van de tumor in de dikke darm.

Bij de behandeling van darmkanker werken diverse zorgverleners samen om jou de beste zorg te bieden. Hier volgt een opsomming van de belangrijkste contactgegevens van de afdelingen die betrokken zijn in jouw behandeling van darmkanker.

Belangrijke telefoonnummers chirurgie

Belangrijke telefoonnummers Maag-, darm-, en leverziekten (MDL)

Belangrijke telefoonnummers Oncologie:

Physician Assistant (PA) chirurgie:

  • Mw. M. Borremans  
  • Mw. M. v.d. Bogaard 
  • Dhr. W. Jansen 

E-mailadres PA: RegieGE@etz.nl

Overig

Om de beste behandelmethoden te kiezen is het van groot belang dat alle patiënten voor en na de operatie besproken worden in een multidisciplinair team. Deze samenwerking bestaat uit chirurgen, MDL-artsen (maag- darm- en leverartsen), oncologen (kankerspecialisten), radiotherapeuten (bestralingsartsen), pathologen, physician assistants en verpleegkundig specialisten.

Samen zorgen we dat iedere patiënt een op maat gemaakte behandeling krijgt. 

Chirurgen

dr. M.S. Ibelings

Gastro-intestinaal en oncologisch chirurg

Chirurgie is een passie, waarbij je van zowel je vak als je patiënten moet houden. Je moet je patiënten in voor- en in tegenspoed kunnen blijven bijstaan.

dr. B.S. Langenhoff

Gastro-intestinaal chirurg

Slokdarm-, darm- en maagchirurg. De uitdaging van het helpen en begeleiden van patiënten in een motiverend team van specialisten inspireert.

dr. I.S. Martijnse

Gastro-intestinaal chirurg

Gespecialiseerd in de minimaal invasieve chirurgie. Kwalitatief hoogstaande zorg met aandacht voor de patiënt.

dr. R. Matthijsen

Gastro-intestinaal chirurg

Met een persoonlijke benadering en direct handelen tijdens een operatie help ik mensen tijdens een vaak moeilijke periode uit hun leven.

dr. D.K. Wasowicz-Kemps

Gastro-intestinaal chirurg

Minimaal invasieve chirurg voor de dikke darm en endeldarm, bariatrische chirurgie, proctologie. Iedere patiënt verdient aandacht en een specifieke behandeling

dr. D.D.E. Zimmerman

Colorectaal chirurg

Minimaal invasieve chirurg voor dikke- en endeldarm. Bekkenbodemchirurg. Fistelspecialist. Veiligheid, kwaliteit en innovatie voorop!

MDL-artsen

dr. K.F. Bruin

MDL-arts

Ik heb speciale aandacht voor ontstekingsziekten van de darmen (Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) en het endoscopisch onderzoek van de dunne darm.

dr. G.H.A. Dodemont

MDL-arts

Maag-Darm-Leverarts met aandacht voor slokdarm-, maag-, galweg- en alvleesklierziekten.

dr. R.F. Eichhorn

MDL-arts

Allround MDL-arts met speciale belangstelling voor leverziekten en geavanceerde interventie-endoscopie. Klantvriendelijkheid, kwaliteit en innovatie als drijfveren.

W.L. Hazen

MDL-arts

Voor mij staat de patiënt altijd centraal en ik hoop iemand dusdanig te behandelen zoals ik ook behandeld wil worden.

dr. R.J.F. Laheij

MDL-arts

Voeding is heel belangrijk voor mensen. Daar probeer ik altijd rekening mee te houden.

dr. M.W.M.D. Lutgens

MDL-arts

Specialist in chronische darmontstekingen, dikke darmspecialist. Kwaliteit van zorg en leven gaan hand in hand.

dr. M. Sikkema

MDL-arts

All-round MDL-arts met als aandachtsgebied chronische darmontstekingen. Erg belangrijk zijn aandacht voor de patiënt en leveren van goede zorg.

J.M.W. van de Water

MDL-arts

Ik ben sinds juli 2016 werkzaam als maag-darm-leverarts (MDL-arts) in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

dr. U. de Wit

MDL-arts

De diagnose begint bij het luisteren naar de patiënt. Leverspecialist. ERCP. Dunne darmspecialist.

Medisch oncologen

drs. R.J. van Alphen

Internist-oncoloog

Solide tumoren, waaronder borstkanker, maag/darmkanker tumoren van de urinewegen en de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen

dr. L.V. Beerepoot

Internist-oncoloog

We komen steeds meer te weten over oncologie. Het is de kunst om een behandeling goed toepasbaar te maken voor de patiënt. Rekening houdend met het individu.

A.W. Coumou

Internist-oncoloog

Het is mijn streven een steunpunt voor patiënten te zijn in de hectiek van alle behandelingen.

dr. J.M.G.H. van Riel

Internist-oncoloog

Physician assistants / verpleegkundig specialisten

M. Borremans-Simons

physician assistant gastro-intestinale chirurgie

Ik probeer de patiënten zo goed mogelijk te begeleiden tijdens het behandeltraject wat ze doorlopen in het ziekenhuis.

H. Goeree

Physician Assistant

In mijn werk streef ik naar hoogwaardige persoonlijke integrale zorg

drs. W.J.B.M. Jansen

physician assistant gastro-intestinale chirurgie

Betrokken bij patiënten met maag- en slokdarmkanker. Blijft een uitdaging om de zorg voor deze patiëntencategorie te optimaliseren!

C.E.M. Kokken-Michelbrink

Physician Assistant

Aanspreekpunt bij het oncologische traject binnen MDL. Betrokkenheid en goede begeleiding zorgen ervoor dat patiënten zich gehoord voelen.

I.L.M. Willemen

Verpleegkundig specialist oncologie

Als verpleegkundig specialist oncologie wil ik een bijdrage leveren aan de best mogelijke zorg voor mensen met kanker. Ik ben betrokken bij patiënten met slokdarm-, maag-, alvleesklier- en darmkanker

Stomaverpleegkundigen

  • Ilonka Arends
  • Nicolle Schoenmakers-Heefer
  • Gerda van Driesten
  • Ingrid Eskens-Vennemans

Externe links

  • Kanker.nl (www.kanker.nl), online platform met informatie over kanker en voor lotgenotencontact
  • Integrale Kankercentra (www.iknl.nl)
  • Nederlandse Maag Darm Lever stichting (www.mdls.nl)
  • Contactgroep GIST (www.contactgroepgist.nl), geeft informatie voor mensen met een gastro-intestinale stoma tumor.
  • Chirurg en Operatie (www.chirurgenoperatie.nl), geeft informatie over chirurgische aandoeningen en operaties.
  • Fysiotherapie Netwerk Oncologie (www.fyneon.nl)
  • Klinisch Genetisch Centrum Rotterdam (www.erasmusmc.nl)
  • KWF Kankerbestrijding (www.kwf.nl)
  • Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen (www.nfk.nl)
  • Nederlandse Stomavereniging (www.stomavereniging.nl), geeft informatie voor mensen met een stoma.
  • Patiëntenvereniging HNPCC-Lynch (www.hnpcc.nfk.nl), geeft informatie voor mensen met de erfelijke ziekte Hereditair NonPolyposis Colerectal Carcinoom.
  • Patiëntenvereniging SPKS (www.spks.nfk.nl), geeft informatie voor mensen met kanker aan het spijsverteringskanaal.
  • Polyposis contactgroep (www.ppc.nfk.nl), geeft informatie voor mensen met de erfelijke ziekte Familiaire Adenomateuze Polyposis.
  • Stichting NET-groep (www.net-kanker.nl), geeft informatie over Neuro Endocriene Tumoren.