Sialogram

 WAT IS EEN SIALOGRAM?

Met een sialogram wordt het afvoerbuizensysteem van de speekselklier in beeld gebracht. Dat doen we door in de afvoergang contrastvloeistof te spuiten en daarna een röntgenfoto te maken. Hierop kunnen we problemen aan de speekselklieren zien, zoals speekselstenen, vernauwingen van de afvoergang of eventuele ontstekingen. Een sialogram kan alleen gemaakt worden bij de oorspeekselklier en de onderkaakspeekselklier.

VOORBEREIDING

Voor een sialogram hoef je van te voren nergens rekening mee te houden. Als je een allergie hebt voor jodium moet je dat aan de arts doorgeven. Eventuele zwangerschap moet je ook melden, want dan kan het onderzoek niet plaatsvinden.

TIJDENS HET ONDERZOEK?

De mka-chirurg voert het onderzoek uit (in de behandelstoel). Eerst wordt de uitvoergang van de speekselklier opgezocht. Om de uitgang hiervan beter te kunnen vinden, wordt soms citroenzuur gebruikt. Hierdoor maak je meer speeksel aan. Als de uitgang in beeld is, wordt hierin contrastvloeistof aangebracht. Dat geeft een drukkend gevoel.

De uitvoergang wordt afgebonden met een hechting zodat het contrastvloeistof niet eruit kan lopen. De assistente maakt vervolgens een röntgenfoto of een 3D-scan zodat de speekselklier beoordeeld kan worden. De hechting wordt verwijderd zodat het contrastvloeistof uit de klier kan lopen. Hierna mag je de mond spoelen. Soms wordt er nog Kenacort in de klier aangebracht, dit werkt ontstekingsremmend.

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Je krijgt meteen na het onderzoek de uitslag van de MKA-chirurg. De eerste dagen na het onderzoek kun je het beste de speekselklier masseren, zodat de contrastvloeistof wat er eventueel nog achtergebleven is, eruitkomt.

KOSTEN

Abcesbehandeling door de MKA-chirurg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wel is het zo dat altijd eerst het eigen risico wordt aangesproken.

Meer informatie

Meer informatie over het specialisme Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie.