W. Wonnink
Echocardiografie arts

Snel naar

Over mij

Zover ik weet, ben ik nog steeds de enige echo-arts in Nederland. Een functie die de cardiologen in het ETZ 25 jaar geleden bedacht hebben om het echo-lab op te zetten en de kwaliteit van het echolab te waarborgen. Als supervisor van de echo-afdeling kijk ik een groot deel van de echo’s na.

Zelf maak ik vooral slokdarm echo’s. Zo kan ik dichter op het hart kijken en de andere kant van het hart goed bekijken. Dat pas ik vooral toe als we iets specifieks moeten bezien, wat je met een gewoon echo niet goed in beeld kan brengen.

Echo’s maken, beoordelen en kennis overdragen

Echocardiografie-arts Wonnink beoordeelt echobeelden met een van de cardiologen.

Echo-arts op de cardiologie afdeling zijn, is een prachtig uniek vak dat nooit verveelt. Al kijk ik altijd alleen maar naar een hart, ieder mens is anders. Ik kom nog steeds nieuwe dingen tegen en leer iedere dag bij. Patiëntencontact is interessant, maar vaak zit ik hele dagen alleen beelden te beoordelen. Dat blijft boeiend. Ik ken mensen van binnen beter dan van buiten.

Het staren naar de monitor wissel ik graag af met kennisoverdracht aan echolaboranten en assistenten van het ETZ. Regelmatig draag ik kennis over aan andere ziekenhuizen in Nederland. Ook doe ik veel mee met onderzoeken. Ik organiseer daarnaast al meer dan 20 jaar jaarlijks een groot geaccrediteerd echo-symposium voor echolaboranten in ons ziekenhuis.

Dankzij ervaring veel handigheid

In de tijd dat ik startte op de echo-afdeling, maakten cardiologen zelf nog geen echo’s, dat werd toen nog maar net geïntroduceerd in de cardiologie-opleiding. Aanvankelijk superviseerde ik alle echo’s die door twee echolaboranten werden gemaakt (3000 per jaar) en heb ik jaren alle echo’s via de slokdarm gemaakt (zo’n 300 per jaar). Inmiddels hebben we 20 echolaboranten, worden er 20.000 echo’s per jaar gemaakt en hoort echo’s maken en superviseren ook tot het takenpakket van de ‘imaging’-cardiologen.

Ontwikkeling in apparatuur

Als ondersteunend medisch specialist in de echo, voor de cardiologen, ben ik alleen maar op de echowerkvloer aanwezig. Daarmee probeer ik de kwaliteit van ons echolab zo hoog mogelijk te houden. Zowel voor slokdarmecho’s als de gewone echo’s via de borstkast.

Zelf krijg ik vooral de wat lastiger uit te voeren of te interpreteren echo’s. Echo’s die iets meer tijd kosten en waarbij de laatste ontwikkelingen in de apparatuur uitgetest en toegepast kunnen worden. Dankzij mijn ervaring zit de handigheid er goed in.

Ik volg alle belangrijke echo-symposia in Europa, beoordeel de protocollen in ons ziekenhuis en zorg dat we voldoen aan de laatste Amerikaanse en Europese richtlijnen.

Aandachtsgebieden

 • Echo’s via de slokdarm (met 3D opnamen)
 • Aangeboren hartafwijkingen
 • ‘Kleppenteam’ van de cardiologie (hartklepafwijkingen beoordelen en overleggen met chirurgisch team in Eindhoven om te overleggen of de patiënt wel of niet geopereerd moet worden.
 • ‘Pulmonale Hypertensie-team’ (met cardioloog, longarts en reumatoloog echo’s beoordelen).

Studie & opleiding

 • 1980 Artsenopleiding tot basisarts
 • 1989 SEH arts bij Zuwe Hofpoort ziekenhuis in Woerden
 • 1990 – 1993 AGNIO cardiologie ETZ
 • 1992 als AIO full time echo-opleiding gevolgd in het Academisch Ziekenhuis Groningen (UMCG)
 • 1992 echo-opleiding afgesloten met een aantal weken meelopen op echolab in de Mayo Clinics in Rochester, Minnesota, USA.
 • Sinds 1993 Ondersteunend Klinisch specialist echocardiografie bij ETZ
 • 2012 Europees examen Budapest, voor slokdarmecho’s en gewone echo’s (TEE en TTE),
 • 2018-2022 TTE-Europees gecertificeerd.

Onderzoek & publicaties

 • Acquired Ventricular Septal Defect and Mitral Insufficiency without pericardial effusion after stab wound to the chest. Journal of the American Society of Echocardiography, Tilburg and Eindhoven the Netherlands, Volume 11, issue 5, 483-486, may 1998. Co-author.
 • Rapid hemodynamic deterioration because of acute rupture of an aneurysm of the sinus of valsalva: the importance of echocardiography in early diagnosis. Journal of American Society of Echocardiography, 2002. Oct15, 1106-10, St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg, The Netherlands. Co-author.
 • Echocardiographic diagnosis in carcinoid heart disease, Netherlands Journal of Medicine, May 2002, St. Elisabeth Hospital Tilburg, the Netherlands. First author.
 • Coagulation with migraine aura. Participation (performing the TEE investigations) in this thesis. Department of Clinical Pharmacy of University Medical Center Utrecht. In collaboration with St Elisabeth Tilburg Hospital The Netherlands.
 • Emotional, neurohormonal and hemodynamic responses to mental stress in Tako-Tsubo cardiomyopathy, Smeijers, L., Szabó, B. M., van Dammen, L., Wonnink-de Jonge, W. F., Jacobs, B. S., Bosch, J. A. & Kop, W. J. 2015 In : American Journal of Cardiology. 115, 11, p. 1580–1586

Lidmaatschappen

 • European Association of Cardiovascular Imaging (EACVI);
 • Nederlandse vereniging voor cardiologie (NVVC).