dr. Y.C.M. Kluiters-De Hingh
Klinisch chemicus

Snel naar

Over mij

Ik ben verantwoordelijk voor de laboratorium diagnostiek bij zieke en gezonde patiënten. We gebruiken daarvoor allerlei lichaamsvochten, maar veruit het meeste bloed. Ik lever zowel de uitslagen als de interpretatie van de uitslagen aan huisarts of specialist in mijn ziekenhuis. Voor complexe diagnostiek geef ik een advies bij welke diagnose de uitslag past en heb ik nauw overleg daarover met de arts.
Aan de arts de taak om de gegevens van een klinisch chemicus en die van bijvoorbeeld een patholoog of radioloog te combineren met lichamelijk onderzoek en hoe de patiënt zich voelt.

Relevante uitslag

Mijn passie voor het vak komt voort uit mijn achtergrond als (medisch) biologe en mijn promotie onderzoek naar afwijkingen in de energiehuishouding in menselijke cellen. Als klinisch chemicus kan ik mijn interesses in de technische en analytische mogelijkheden om (bloed)cellen en biochemische stoffen in bloed aan te tonen gebruiken om de patiënt te helpen. Door interpretatie van de uitslagen geef ik  antwoord op klinische relevante vraagstellingen en ondersteun ik artsen bij hun patiënten diagnostiek.

Elkaar scherp houden

Een belangrijk onderdeel van mijn vak is het hoog houden van de kwaliteit van onze uitslagen. Dit is samen te vatten in mijn motto ‘een juiste uitslag, bij de juiste patiënt op het juiste moment’. Voor het bewaken van de juiste uitslag maken we gebruik van extern aangeleverde kwaliteitscontroles om te bezien of meerdere labs dezelfde uitslagen en diagnoses leveren. Zo houden we elkaar scherp, proberen we dicht bij elkaar te blijven en scholen we elkaar bij waar het niet goed gaat.

Het verschil

Iedere klinisch chemicus in het ETZ heeft een aandachtsgebied. Waar het gaat om complexe bloedtransfusie – en patiëntdiagnostiek bij verdenking op een lymfoom of leukemie (hemato-oncologie) maakt dokter Kluiters het verschil.

Aandachtsgebieden

  • Algemene hematologie
  • Hemato-oncologie, (beenmerg)morfologie, liquor
  • Immunofenoytpering leukemieën en lymfomen
  • M-proteïne diagnostiek en eiwitchemie (incl CDT)
  • Transfusiegeneeskunde
  • Fertiliteitsonderzoek
  • Kwaliteitszorg en QC