Toegang gemachtigden MijnETZ

Inloggen als gemachtigde via het patiëntenportaal MijnETZ kan voorkomen in de volgende situaties:

Patiënten ouder dan 12 jaar

Een patiënt, ouder dan 12 jaar, kan iemand anders machtigen en daarmee toegang geven tot zijn medische gegevens via MijnETZ.

Een patiënt kan zelf bepalen of de gemachtigde ‘Alleen Lezen-toegang’ krijgt of ‘Volledige toegang’. De gemachtigde krijgt dan digitaal via een eigen MijnETZ account toegang tot de medische gegevens.

Voorwaarde voor gemachtigdentoegang

  •  Zowel de patiënt als de (gewenste) gemachtigde dienen ingeschreven te zijn bij het ETZ én een eigen MijnETZ account te hebben. Dit geldt ook als de gemachtigde geen patiënt is in het ETZ.
  • Inschrijven kan via de afdeling Patiëntregistratie.

Zo machtig je iemand digitaal via MijnETZ

Als je bent ingelogd in MijnETZ, klik je in het veld ‘Familie en naasten machtigen’ op de groene knop ‘Toegang beheren’. Daar kun je iemand uitnodigen voor een machtiging.

(Automatisch) vervallen van de machtiging

De machtiging is zowel door de patiënt als door de gemachtigde elk moment in te trekken, of te wijzigen.

Heeft een patiënt met een leeftijd van 12 tot 16 jaar een machtiging afgegeven, dan geldt dat de gemachtigdentoegang tot MijnETZ automatisch vervalt na het bereiken van de leeftijd van 16 jaar. Vanaf deze leeftijd beslist een patiënt volledig zelfstandig over een medische behandeling en dit moment wil het ETZ gebruiken om de patiënt opnieuw te laten beoordelen of gemachtigdentoegang gewenst is. Het kind bepaalt dan opnieuw wie er eventueel gemachtigd wordt en kan opnieuw via MijnETZ iemand uitnodigen.

 

Patiënten jonger dan 12 jaar

Ouders en verzorgers van kinderen van 0 tot 12 jaar die doorverwezen zijn naar het ETZ, kunnen via het DigiD van het kind (op te vragen bij DigiD) inloggen in MijnETZ van hun kind. Hiermee kunnen ouders en verzorgers afspraken inzien en vragenlijsten invullen. Indien een ouder zelf ook MijnETZ heeft, kan er wel een digitale machtiging worden geregeld zodat de ouder gemakkelijk beide dossiers in kan kijken.

Volledige toegang krijgen

Voor volledige toegang tot medische gegevens, zoals labuitslagen, moet het kind geïdentificeerd worden met een legitimatiebewijs, waarna het Lite MijnETZ account wordt omgezet naar een volledig MijnETZ account.

Machtiging vereist voor patiënten van 12 jaar en ouder

Belangrijk om te weten is dat vanaf 12 jaar een machtiging van het kind aan de ouder/verzorger vereist is voor toegang tot het MijnETZ account van het kind. Toegang via het DigiD van het kind is dan niet meer toegestaan. Het kind moet de ouder toestemming geven via MijnETZ. Klik hier voor meer informatie hoe je dit doet.

Wilsonbekwame patiënt

Een patiënt die niet (meer) in staat wordt geacht om zelfstandig een redelijke belangenafweging te maken over zijn medische behandeling, heeft een wettelijke vertegenwoordiger die beslissingen namens hem neemt. Meer informatie vind je hier.

Een wettelijk vertegenwoordiger kan toegang krijgen tot de medische gegevens van een wilsonbekwame patiënt. Hiervoor dient de wettelijk vertegenwoordiger een machtiging aan te vragen bij de afdeling Patiëntenregistratie. Voor het verkrijgen van een machtiging is het volgende nodig:

  • Een door de wettelijk vertegenwoordiger (en bij wilsonbekwame personen onder de 18 jaar ook door behandelend kinderarts) ondertekend aanvraagformulier;
  • Bij voogdijschap vragen wij een bewijs van gezag: een uittreksel uit het gezagsregister. Dit uittreksel kun je aanvragen via jouw rechtbank. Bij twijfel kunnen we dit uittreksel ook in andere situaties van je vragen.
  • Bij curator- of mentorschap vragen we een kopie van de geldige en meest recente beschikking van de rechtbank en de originele, geldige en meest recente beschikking ter controle;
  • Identificatie met een paspoort of ID kaart van de wettelijk vertegenwoordiger;
  • Identificatie met een paspoort of ID kaart van de wilsonbekwame persoon;
  • Zowel de wilsonbekwame persoon als de wettelijk vertegenwoordiger dienen ingeschreven te zijn bij het ETZ én een eigen MijnETZ account te hebben, ook als de wettelijk vertegenwoordiger geen patiënt is in het ETZ. Via het eigen MijnETZ account kan de wettelijk vertegenwoordiger als gemachtigde vervolgens toegang krijgen tot de medische gegevens van de wilsonbekwame persoon.

Bij de afdeling Patiëntregistratie in de centrale hal op alle locaties van het ETZ controleert en registreert de ziekenhuismedewerker de identiteitsbewijzen en de beschikking van de rechtbank en het ondertekende machtigingsformulier.

De machtiging wordt vervolgens in orde gebracht. Daarna kun je met jouw eigen MijnETZ toegangscodes inloggen in het portaal van de patiënt die je vertegenwoordigt.