ETZ Elisabeth
Direct nummer
(013) 221 03 70
Route
72

Vraag naar Karen Schonenberg.
Bereikbaar maandag, woensdag (tot 12.30 uur) en vrijdag

Over vleesbomen (myomen)

Geschat wordt dat circa 30 procent van de menstruerende vrouwen jonger dan 50 jaar klachten heeft die veroorzaakt worden door een vleesboom. De klachten kunnen variëren van mild tot ernstig.

Op vleesboom.nl kun je lezen wat een vleesboombehandeling precies inhoudt.
Meer informatie kun je opvragen via het contactformulier op vleesboom.nl.
 

Wat is een vleesboom?

Vleesbomen zijn goedaardige zwellingen in de baarmoeder. Vleesbomen kunnen variëren in grootte van heel klein tot heel groot. Vleesbomen kunnen voorkomen aan de buitenwand, binnenwand of in de holte van de baarmoeder. Vleesbomen ontstaan onder invloed van vrouwelijke hormonen. Vaak geven vleesbomen geen klachten, maar soms kan de grootte of de plaats van de vleesboom pijn en hevige bloedingen veroorzaken.

Op vleesboom.nl kun je lezen in welke drie types we myomen verdelen.

Bij wie komt een vleesboom voor?

Een vleesboom komt voor bij ongeveer 30 procent van de vrouwen. In sommige families (familiair bepaald) en landen komen vleesbomen vaker voor, zoals bij Spaanse en Afrikaanse vrouwen. Na de overgang veroorzaken vleesbomen meestal geen klachten meer.

Klachten

Vleesbomen kunnen voor erg vervelende klachten zorgen. Klachten die  kunnen voorkomen zijn onder meer: erg veel bloedverlies, pijn en een bolle buik.

De grootte en de plaats van vleesbomen in de baarmoeder kunnen bepalen of er klachten ontstaan. Je kunt bloedarmoede krijgen bij ruim bloedverlies met eventueel stolsels. Hierdoor kun je je moe of kortademig voelen.

Diagnose en behandeling

De huisarts of de gynaecoloog stelt bij het eerste consult de diagnose aan de hand van een inwendig onderzoek. Daardoor kan worden vastgesteld of je baarmoeder vergroot is. Aanwezigheid van vleesbomen wordt meestal bevestigd in het ziekenhuis met een echografie van de buik of een vaginale echografie. Myomen kunnen ook aangetoond worden met een MRI scan. Meer informatie over echografie en MRI scan is hier terug te vinden.
 
Samen met de huisarts of gynaecoloog bespreek je wat voor jou de beste behandeloptie is. Wanneer vleesbomen klachten veroorzaken, vormen medicijnen de eerste stap in de behandeling. De medicijnen die per recept worden voorgeschreven zijn bijvoorbeeld ontstekingsremmers (NSAID’s) zoals Ibuprofen of Naproxen, hormonale medicijnen of bijvoorbeeld een anticonceptiepil.
 
Bij veel patiënten verdwijnen de klachten dankzij de voorgeschreven medicijnen waardoor geen verdere behandeling nodig is. Ieder type medicijn heeft een verschillend effect op het lichaam en het myoom. Welk type medicijn het meest geschikt is, hangt af van de klachten en de manier waarop het ingrijpt in processen in het lichaam en zo ook op de vleesboom. Er kan rekening worden gehouden met de wensen van de patiënt en jouw arts kan zijn visie geven en je meer in detail hierover inlichten.

Vleesboom verwijderen

Vleesbomen kunnen operatief verwijderd worden. Dit kan door middel van een hysterectomie of myomectomie.
 
Uterus-embolisatie
Uterus-embolisatie is een goed alternatief voor de operatieve behandeling bij vrouwen met klachten van vleesbomen. In Nederland werd deze behandeling voor het eerst uitgevoerd in 1998 in het ETZ.

De behandeling in het kort: de interventieradioloog verdooft de lies, maakt een klein sneetje in de lies en voert een dun slangetje, een katheter, naar binnen. Als de katheter in de juiste positie ligt, worden er kleine kunststof bolletjes doorheen gevoerd, zodat de bloedstroom naar de vleesboom gestopt wordt en de vleesboom zal verschrompelen.


Op Vleesboom.nl staat meer informatie over uterus-embolisatie en hoe je contact kunt opnemen om na te gaan of je in aanmerking kunt komen voor deze behandeling
 

dr. Paul N.M. Lohle

Interventieradioloog

Algemeen radioloog met een passie voor interventieradiologie, innovatie, opleiding en onderzoek.

dr. A. Venmans

Radioloog

Radioloog gespecialiseerd in interventieradiologie en mammaradiologie.

C. Schonenberg

Clinical Research Coördinator

Coördineren van diverse klinische onderzoeken (studies) op afdeling radiologie. Tevens voorlichting uterus-embolisatie. Een gedreven ‘mensen mens’.