Kanker en nu?

Tegen welke prijs wil ik behandeld worden?

Een op de drie mensen krijgt ooit kanker. Welke soort kanker het ook is en welke behandeling je ook krijgt, de gevolgen zijn meestal overweldigend. Vooraf is vaak niet duidelijk of een behandeling zal aanslaan. Steeds meer mensen kiezen voor kwaliteit van leven. Wij gaan hierover met de patiënt in gesprek. 

De diagnose (long)kanker; hij komt vaak onverwacht en wordt door veel mensen als ontzettend heftig ervaren. Al snel volgt de keuze: gaan we behandelen of niet? Deze vraag is altijd belangrijk om te stellen. Ook als genezing mogelijk is. Want de behandeling van (long)kanker is doorgaans intensief. De behandeling heeft meestal veel impact op de kwaliteit van leven.

Tekst gaat verder onder de foto

Longverpleegkundige Daphne met patiënt
Longverpleegkundige Daphne met patiënt

Dagelijks functioneren

In vergelijking met andere vormen van kanker wordt longkanker vaak in een relatief vergevorderd stadium ontdekt. Ook heeft de ziekte een laag genezingspercentage. Als de diagnose wordt gesteld, hebben patiënten meestal al last van allerlei klachten. Het kan gaan om benauwdheid, vermoeidheid, pijn en een verminderde eetlust. Dit leidt tot beperkingen in het dagelijks functioneren. De confrontatie met de diagnose longkanker is een uitermate stressvolle gebeurtenis. Depressieve gevoelens, angst, wanhoop en verdriet zijn normale reacties na het vernemen van de diagnose kanker.

Behandelmogelijkheden

De behandeling van longkanker verschilt enorm per tumorsoort en type uitzaaiingen. De behandeling kent bijwerkingen als vermoeidheid en misselijkheid. Daarom vinden wij - net als veel patiënten - het bespreekbaar maken van aandacht voor kwaliteit van leven belangrijk. Vooral voor het lichamelijke en emotionele welzijn en de sociale omgeving en de zingeving voor de patiënt.

Vroeger werd vooral gekeken naar het zo lang mogelijk overleven van de ziekte, zonder verdere aandacht voor enige kwaliteit van leven. Gelukkig is daar de laatste jaren verandering in gekomen. De focus ligt nu veel meer op de kwaliteit van leven tijdens het ziekteproces en de (eventuele) behandeling, waarin de patiënt en hun naasten voorop staan.

Door samen te bespreken wat belangrijk is voor de patiënt kan de zorg en behandeling daarop aangepast worden.

Minder klachten ervaren

Soms is geen behandeling meer mogelijk. Dan zijn er vaak nog wel mogelijkheden om de kwaliteit van leven te waarborgen of te verbeteren. Patiënten kunnen samen met artsen en verpleegkundigen tijdig nadenken over de laatste levensfase. Zij kunnen aangeven wat hierin belangrijk voor hen is en wat zij hierin wensen. Naast kwaliteit van leven is er ook kwaliteit van sterven. Wat zijn mijn wensen voor de laatste levensfase? Waar wil ik overlijden en wat is hierin voor mij belangrijk? Dit zijn vragen die we samen bespreekbaar kunnen maken.

Door te vragen wat de patiënt belangrijk vindt, kan de zorgverlener samen met de patiënt bepalen hoe lang hij doorbehandeld wil worden en tegen welke prijs. Voor patiënten met uitgezaaide kanker kan leven en dood dicht bij elkaar liggen. Er is soms een kans op genezing. Patiënten gaan dan een intensieve periode van behandeling in, waarmee goede resultaten kunnen worden bereikt.

Collega's vertellen