Huidkanker voorkomen

Gemiddeld krijgt 15 tot 20 procent van de Nederlanders in zijn of haar leven huidkanker. De verwachting is dat in de komende jaren deze kans stijgt. Huidkanker komt veel voor en het neemt alleen maar toe. De belangrijkste oorzaak is onbeschermd zonnen.

Zon

Het ultraviolette licht in zonlicht is de belangrijkste veroorzaker van huidkanker. Je kunt op verschillende manieren te veel zonlicht hebben gekregen:

  • mensen die veel buiten werken
  • lang ‘bakken’ aan het strand
  • veelvuldige korte zonvakanties
  • zonverbrandingen
  • in de jeugd veel onbeschermd in de zon

Meestal hebben mensen een mix gehad van te veel en te lang zon, met zonverbrandingen.

Zonnebank

We weten nu dat ook (UVA) licht uit de zonnebank huidkanker kan veroorzaken. Dus zonnebankkuren dragen bij aan het ontstaan van huidkanker.

Huidtype

De gevoeligheid voor de zon speelt ook een belangrijke rol. Deze aangeboren gevoeligheid zie je vooral terug in het huidtype van iemand. Het huidtype zegt iets over de mate van pigmentatie van de huid, zoals je die vanaf de geboorte hebt.

Mensen die weinig pigment hebben in hun huid en die daardoor snel verbranden, hebben de meeste kans op het krijgen van huidkanker. Zij hebben vaak rood of blond haar: huidtype 1 of 2. Mensen met huidtype 3 en 4 hebben meer pigment in hun huid. Zij hebben minder kans op verbranden en op het ontwikkelen van huidkanker. Zeer donkere mensen, de huidtypen 5 en 6, verbranden eigenlijk niet en zij krijgen zelden huidkanker.

Huidkanker voorkomen

Bij het voorkomen van huidkanker is bescherming tegen de zon essentieel. Bescherming tegen de zon kan plaatsvinden door minder in de zon te komen en door zich goed te beschermen als je toch in de zon komt.

Meer informatie