Bescherming tegen de zon

Bij het voorkomen van huidkanker is bescherming tegen de zon essentieel. Bescherming tegen de zon kan plaatsvinden door minder in de zon te komen en door je goed te beschermen als je toch in de zon komt.

Tijd van de dag

Het minder bloot stellen aan de zon is vooral van belang op zonnige dagen tussen 12.00 en 15.00 uur in Nederland. In deze periode is de zon op zijn felst en wordt de meeste schade toegebracht aan de huid. In (sub-)tropische gebieden is die periode langer. Het is belangrijk in deze uren niet in de zon te komen. Is dat niet mogelijk en breng je in deze uren toch enige tijd door in de directe zon, bescherm dan de huid met kleding of een zonnebrandcrème.

Beschermende kleding

Bij beschermende kleding kun je denken aan lange mouwen voor de armen en eventueel bescherming voor de benen. Ook een hoed of een pet met een brede rand die het hele gezicht en de nek beschermen zijn geschikt. Dunne witte doorschijnende kleding kan zonlicht gewoon doorlaten, dat is dus niet voldoende.

Zonnebrandcrème

Huid die niet te beschermen is met kleding, zoals het gezicht en de hals, handen en dergelijke, kan beschermd worden met een zonnebrandcrème. Voor goede bescherming moet een crème gebruikt worden vanaf zonbeschermingsfactor (SPF, sun protection factor) 30. De meest optimale bescherming biedt een crème met factor 50 ('sunblocker').

Ook is het belangrijk om de zonnebrandcrème herhaaldelijk en regelmatig aan te brengen: elke twee tot drie uur smeren. Bovendien moet vrij dik gesmeerd worden. Daarom is het van belang dat bij gebruik van een zonnebrandcrème niet extra lang de zon wordt ingegaan. Ook een crème met factor 50 laat nog een deel UV-licht door.

Zonkracht

De zonkracht zegt iets over de hoeveelheid UV-straling die op de aarde terechtkomt. Dat kan per dag verschillen. De zonkracht (ook wel genoemd UV-index) kan variëren van 1, als er geen UV de aarde bereikt, tot maximaal 10. De maximale zonkracht in ons land is 8. Hoe hoger de zonkracht hoe sneller iemand verbrandt. Dus hoe hoger de zonkracht, hoe korter iemand in de zon kan blijven.

De verwachting van de zonkracht (en de weersverwachting) kan gevonden worden op de website van de KNMI. Ook de KWF kankerbestrijding geeft deze informatie. Men dient zich te realiseren dat in gebieden dichter bij de evenaar, bijvoorbeeld in het zuiden van  Europa, de zonkracht hoger is dan in Nederland.

Huidtype

Baby’s en kinderen hebben een gevoelige en nog dunne huid. Zij moeten extra beschermd worden tegen de zon. Ook mensen met een lichte huid verbranden sneller, zodat ook zij zich extra moeten beschermen tegen de zon. Dus hoe lichter de huid (hoe lager het huidtype), hoe sterker de zonbescherming moet zijn.

Meer informatie