Te vroeg geboren baby’s eerder naar huis met sondevoeding

24 januari 2024

Verblijf in ETZ met gemiddeld twee weken verkort dankzij nieuwe aanpak

Baby’s die te vroeg zijn geboren, kunnen voortaan eerder naar huis uit het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis). Ouders leren in het ziekenhuis hoe zij hun baby zelf sondevoeding kunnen geven, waardoor het gemiddelde verblijf van de baby in het ETZ met twee weken wordt verkort. Een waardevolle toevoeging aan de familiegerichte zorg van Fam, het centrum voor geboortezorg en kindergeneeskunde in het het ETZ.

Verpleegkundig specialist Ilse van Haren legt uit: “Te vroeg geboren baby’s hebben vaak extra zorg nodig, zoals het leren zelfstandig drinken. Hierdoor blijven ze normaal gesproken langer in het ziekenhuis. Met deze nieuwe aanpak kunnen ouders van premature baby’s in het ETZ hun kind eerder mee naar huis nemen.” Hiermee wordt de zorg op een veilige wijze verplaatst naar de thuissituatie, waarbij de ouders professionele ondersteuning krijgen van het ETZ.

Tekst gaat verder onder de foto

Moeder Sierra heeft samen met haar partner in het ziekenhuis geleerd hoe ze haar dochter Mae thuis sondevoeding kan geven. FOTO: EZ/Ellen den Ouden
Moeder Sierra heeft samen met haar partner in het ziekenhuis geleerd hoe ze haar dochter Mae thuis sondevoeding kan geven. FOTO: EZ/Ellen den Ouden

Meer rust voor gezinnen

Premature baby’s worden geboren vóór de 37ste zwangerschapsweek en hebben speciale medische zorg nodig vanwege hun onvolgroeide organen. Kim Oerlemans - Curfs, neonatologieverpleegkundige bij Fam, verklaart: “Na verloop van tijd gaat het vaak beter met deze baby’s, maar ze kunnen nog niet zelfstandig drinken. Daarom krijgen ze sondevoeding en liggen ze vaak lang in het ziekenhuis. Met de nieuwe aanpak krijgen ouders de mogelijkheid om zelf sondevoeding thuis te geven, wat zorgt voor meer rust in het gezin. En dat gunnen we de ouders ook.”

Eigen keuze van ouders

Fam biedt nu ouders de optie om sondevoeding thuis te geven. Ilse van Haren zegt hierover: “Ouders worden goed voorbereid en leren in twee à drie dagen hoe ze sondevoeding aan hun baby kunnen geven. Ze bepalen zelf het tempo waarin ze leren. Het blijft de eigen keuze van ouders om wel of niet zelf sondevoeding te geven. Als ze ervoor kiezen, wordt de voortgang wekelijks meerdere keren telefonisch gecontroleerd, en ouders kunnen Fam 24 uur per dag bellen.”

Voorwaarden voor thuis sondevoeding

Lactatiekundige Sylvie van Sas - Koks benadrukt dat er enkele voorwaarden zijn verbonden aan het thuis geven van sondevoeding. “De ouders moeten de baby volledig zelfstandig kunnen verzorgen. De baby moet onder meer minimaal acht dagen oud zijn, minimaal 1800 gram wegen, geen monitoring meer nodig hebben en in staat zijn zichzelf op temperatuur te houden. Bovendien moeten minimaal twee ouders of verzorgers sondevoeding kunnen geven.”
Thuis sondevoeding geven heeft volgens Sylvie van Sas - Koks nog enkele voordelen. “De baby heeft minder kans op infecties, en er is een grotere kans dat de moeder thuis doorgaat met borstvoeding geven, wat cruciaal is voor de algemene afweer van te vroeg geboren baby’s.”
Met deze nieuwe aanpak volgt het hele team van kinderartsen en kinderverpleegkundigen in het ETZ dezelfde werkwijze bij het project ‘Sondevoeding thuis’, afgestemd op het tempo van de ouders.