ETZ bevordert ontwikkeling van baby’s met buidelstoelen

27 juni 2024

Binnen Fam Geboortezorg wordt actief ingezet op de Kangoeroe methode om de ontwikkeling van te vroeg geboren baby’s en voldragen baby’s te bevorderen. Deze benadering is gericht op vroeg en ononderbroken huid-op-huid contact en het minimaliseren van scheiding tussen moeder en kind.

Een dag na ‘Kangaroo Care Awareness Day’ schonk de non-profit organisatie Care4Neo een nieuwe buidelstoel aan de Fam Moeder & kindafdeling waardoor er nu in totaal vijf buidelstoelen beschikbaar zijn voor ouder(s) en baby(‘s). Care4Neo zet zich in voor te vroeg, te licht en ziek geboren kinderen en hun ouders tijdens de hele reis van klein naar groot.

We spraken met vrijwilligers Alma Tiggelman, Juliette Kaasjager en Nicky Faasen en neonatologie verpleegkundigen Jolanda Oerlemans en Maike Kuijpers over dit initiatief.

De tekst gaat verder onder de foto.

Bij de ouders Cynthia en Joey zien we de buidelstoel in praktijk. Zij lagen op de Fam Moeder & kindafdeling met hun kleine Liz, die rustig bij moeder ligt te slapen. “Het is heel aangenaam, we zijn er blij mee. Als ik (Cynthia) lig te slapen, kan Joey lekker in de stoel liggen met Liz. Kortom, een welkome aanvulling!”

Hoe is dit tot stand gekomen?

Alma, Juliette en Nicky hebben alle drie te vroeg geboren of zieke baby’s gehad en daardoor ervaren hoe belangrijk het is om zoveel mogelijk huid-op-huid contact te hebben. Een buidelstoel is comfortabel en kan daar enorm bij helpen. Door de comfort van de stoel kunnen ouders langere tijd in deze stoel zitten en houden ze het langer vol om op deze manier te knuffelen en huid-op-huid contact te hebben met hun kindje.

Waarom is dat belangrijk?

Uit onderzoek en ook uit de eigen ervaringen van Alma, Juliette en Nicky blijkt dat het voor een jonge baby belangrijk is om zo min mogelijk gescheiden te worden van de ouders

Huid-op-huid contact heeft vele voordelen die van belang zijn voor de ontwikkeling en het welzijn van de jonge baby. Denk hierbij aan onder andere een sterk stress verlagend effect, het vrijkomen van oxytocine (knuffelhormoon) wat leidt tot een verhoogde productie van de moedermelk, het reguleren van de lichaamstemperatuur, stimulatie van de zintuigen (geuren, geluid, tastzin), verbeteren van het immuunsysteem en het helpt de baby bij het ervaren van een gevoel bij veiligheid, nabijheid en bevorderen van de hechting. Dit is essentieel voor de fysieke, neurologische en emotionele ontwikkeling en het opbouwen van een gezonde ouder en kind relatie.

Het is erg belangrijk dat een ouder nabij hun kindje kan zijn tijdens medische handeling. We stemmen met de ouder af of we hun kindje bij de ouder huid op huid leggen terwijl de ouder in het bed ligt of we maken samen de keuze of we de handeling uitvoeren bij de ouder die in de buidelstoel ligt.

Wat zijn de voordelen van een buidelstoel?

De buidelstoelen zitten ergonomisch heel goed in elkaar. Je kunt ze precies instellen zoals je zelf graag wilt en daardoor kun je veel langer buidelen. Het is ook prettig voor de partner, want als moeder heb je in het ETZ een verstelbaar ziekenhuisbed. Voor een goede hechting met de pasgeboren baby willen we de partner ook graag de mogelijkheid geven tot huid op huid contact wanneer moeder haar bed nog nodig heeft omdat ze herstellende is van de bevalling. Om deze reden is een buidelstoel een onmisbare aanvulling en zijn we op de afdeling hier heel blij mee.

Hoe is Care4Neo betrokken geraakt bij de aanschaf van de buidelstoelen?

De partner van Juliette heeft op zijn werk een veiling gehad voor de non-profit organisatie Care4Neo en daar kwam een mooi bedrag uit. Het verzoek was om hier een lokale bestemming voor te kiezen. Na overleg hebben we dit aan kunnen bieden aan het ETZ om een nieuwe buidelstoel aan te schaffen. De Fam Moeder & kindafdeling kon dankzij deze mooie schenking een extra stoel aanschaffen.

Care4Neo schenkt een nieuwe buidelstoel aan de Fam Moeder & kindafdeling

Care4Neo schenkt een nieuwe buidelstoel aan de Fam Moeder & kindafdeling